Koagulace rozdílných typů látek ze sinic a řas
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985874%3A_____%2F18%3A00490040" target="_blank" >RIV/67985874:_____/18:00490040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Koagulace rozdílných typů látek ze sinic a řas
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá charakterizací a koagulací rozdílných typů látek produkovaných fytoplanktonem (algal organic matter - AOM), zejména jejich neproteinovou složkou, tvořenou sacharidy aj. Tyto látky byly získány z celulárního organického materiálu zelené řasy Chlorella vulgaris. Při koagulaci neproteinových AOM byla testována dvě různá koagulační činidla na bázi hliníku (síran hlinitý - SH a polyaluminiumchlorid - PACI). Nejúčinnější koagulace bylo v obou případech dosaženo v oblasti kolem neutrálního pH (7,1-7,5 a 7,6-8,0 při použití SH a PACI, resp.), přičemž byly zapotřebí poměrně vysoké dávky činidla (8 a 10 mg.L-1 Al, resp.). I při optimalizovaných podmínkách koagulace však bylo odstraněno max. cca 20% neproteinových AOM. Vhodné podmínky, účinnost i mechanismy koagulace neproteinové složky se značně liší od těch pro AOM peptidy/proteiny, což souvisí s rozdílnými vlastnostmi daných skupin látek (distribuce molekulových hmotností, množství a charakter povrchových funkčních skupin atd.). Pro účinnou optimalizaci koagulace je tedy rozhodující nejen koncentrace, ale právě i charakter AOM.
Název v anglickém jazyce
Coagulation of different kinds of algal organic matter
Popis výsledku anglicky
This study focused on coagulation of different algal organic matter (AOM) fractions, especially on its non-proteinaceous fraction. It was derived from cellular organic matter of Chlorella vulgaris, a freshwater algae. Two different Al-based coagulants were employed, i.e. alum and pre-hydrolyzed polyaluminim chloride (PACl). The highest coagulation efficiency was obtained at pH around neutral (pH 7.1-7.5 for alum and pH 7.6-8.0 for PACl) at relatively high dosages of coagulant (8 and 10 mg·L-1 as Al for alum and PACl, resp.). However, the maximum removal reached under the optimized conditions was only approximately 20%. The coagulation behaviour and efficiency of non-proteinaceous matter greatly differ from AOM peptide-proteins, which is discussed in the study.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA18-14445S" target="_blank" >GA18-14445S: Oxidace látek produkovaných fytoplanktonem a její vliv na ekotoxicitu a úpravu vody koagulací</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů