Monitoring of Hydroxyl Radical Induced Oxidation of Yeast Cells Using Biological Autoluminescence
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985882%3A_____%2F19%3A00518815" target="_blank" >RIV/67985882:_____/19:00518815 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.23919/measurement47340.2019.8779909" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.23919/measurement47340.2019.8779909</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.23919/measurement47340.2019.8779909" target="_blank" >10.23919/measurement47340.2019.8779909</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Monitoring of Hydroxyl Radical Induced Oxidation of Yeast Cells Using Biological Autoluminescence
Popis výsledku v původním jazyce
It is known that the excessive oxidative processes (oxidative stress) in organisms are correlated with various diseases. Here we show the non-invasive monitoring of oxidative stress of yeast Saccharomyces cerevisiae cells using biological autoluminescence (BAL). The physical nature of this specific phenomenon is briefly introduced, and the results of BAL measurements from yeast cell solutions with the presence of hydrogen peroxide and ferrous ions are presented. The results confirm the assumption that the BAL intensity is mediated by hydroxyl radical, produced by the Fenton reaction, which causes oxidation of cells and initiates biochemical reactions leading to BAL generation. Since oxidative stress induced BAL from yeast cells has not been widely analyzed before in the literature, our results could be a useful contribution to this field of research
Název v anglickém jazyce
Monitoring of Hydroxyl Radical Induced Oxidation of Yeast Cells Using Biological Autoluminescence
Popis výsledku anglicky
It is known that the excessive oxidative processes (oxidative stress) in organisms are correlated with various diseases. Here we show the non-invasive monitoring of oxidative stress of yeast Saccharomyces cerevisiae cells using biological autoluminescence (BAL). The physical nature of this specific phenomenon is briefly introduced, and the results of BAL measurements from yeast cell solutions with the presence of hydrogen peroxide and ferrous ions are presented. The results confirm the assumption that the BAL intensity is mediated by hydroxyl radical, produced by the Fenton reaction, which causes oxidation of cells and initiates biochemical reactions leading to BAL generation. Since oxidative stress induced BAL from yeast cells has not been widely analyzed before in the literature, our results could be a useful contribution to this field of research
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20201 - Electrical and electronic engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 12th International Conference on Measurement, MEASUREMENT 2019
ISBN
978-809726293-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
248-251
Název nakladatele
IEEE
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Smolenice
Datum konání akce
27. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000502830700055