Analysis of European honeybee (Apis mellifera) wings using ATR-FTIR and Raman spectroscopy: A pilot study
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985891%3A_____%2F17%3A00479457" target="_blank" >RIV/67985891:_____/17:00479457 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1515/sab-2017-0004" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1515/sab-2017-0004</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1515/sab-2017-0004" target="_blank" >10.1515/sab-2017-0004</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of European honeybee (Apis mellifera) wings using ATR-FTIR and Raman spectroscopy: A pilot study
Popis výsledku v původním jazyce
The infrared (ATR-FTIR) and Raman spectroscopy was used for the structural characterization of honeybee wings. Protein, chitin, and lipid characteristic spectral features were detected using both methods. The protein secondary structure was predominantly composed of the beta-sheet molecular conformation with beta-turns or coil contributions. The vibration modes of the side-chain aromatic amino acid residues (tyrosine, phenylalanine, tryptophan) occurred in the wing spectra. The results of discriminant analysis showed that the infrared spectroscopy of the wing in combination with a multivariate analysis seemed promising for a resolution of the chemical structure of the wings based on lipid, proteins, and chitin content.
Název v anglickém jazyce
Analysis of European honeybee (Apis mellifera) wings using ATR-FTIR and Raman spectroscopy: A pilot study
Popis výsledku anglicky
The infrared (ATR-FTIR) and Raman spectroscopy was used for the structural characterization of honeybee wings. Protein, chitin, and lipid characteristic spectral features were detected using both methods. The protein secondary structure was predominantly composed of the beta-sheet molecular conformation with beta-turns or coil contributions. The vibration modes of the side-chain aromatic amino acid residues (tyrosine, phenylalanine, tryptophan) occurred in the wing spectra. The results of discriminant analysis showed that the infrared spectroscopy of the wing in combination with a multivariate analysis seemed promising for a resolution of the chemical structure of the wings based on lipid, proteins, and chitin content.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
22-29
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85017503125