Vztah mezi pozicí ve fylogenetickém stromě, lipidovým metabolizmem a produkcí butyrátu u bachorových bakterií ze skupiny Butyrivibrio
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F07%3A00082487" target="_blank" >RIV/67985904:_____/07:00082487 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
relation between phylogenetic position, lipid metabolism and butyrate production by different Butyrivibrio-like bacteria from the rumen
Popis výsledku v původním jazyce
The Butyrivibrio group comprises Butyrivibrio fibrisolvens and related Gram-positive bacteria isolated mainly from the rumen of cattle and sheep. The aim of this study was to investigate phenotypic characteristics that discriminate between different phylotypes. The phylogenetic position, derived from 16S rDNA sequence data, of 45 isolates from different species and different countries was compared with their fermentation products, mechanism of butyrate formation, lipid metabolism and sensitivity to growth inhibition by linoleic acid (LA). Three clear sub-groups were evident, both phylogenetically and metabolically. Group VA1 typified most Butyrivibrio and Pseudobutyrivibrio isolates, while Groups VA2 and SA comprised Butyrivibrio hungatei and Clostridium proteoclasticum, respectively
Název v anglickém jazyce
relation between phylogenetic position, lipid metabolism and butyrate production by different Butyrivibrio-like bacteria from the rumen
Popis výsledku anglicky
The Butyrivibrio group comprises Butyrivibrio fibrisolvens and related Gram-positive bacteria isolated mainly from the rumen of cattle and sheep. The aim of this study was to investigate phenotypic characteristics that discriminate between different phylotypes. The phylogenetic position, derived from 16S rDNA sequence data, of 45 isolates from different species and different countries was compared with their fermentation products, mechanism of butyrate formation, lipid metabolism and sensitivity to growth inhibition by linoleic acid (LA). Three clear sub-groups were evident, both phylogenetically and metabolically. Group VA1 typified most Butyrivibrio and Pseudobutyrivibrio isolates, while Groups VA2 and SA comprised Butyrivibrio hungatei and Clostridium proteoclasticum, respectively
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F04%2F0573" target="_blank" >GA525/04/0573: Konjugovaná kyselina linolová produkovaná bachorovými bakteriemi</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Antonie van Leeuwenhoek International Journal of General and Molecular Microbiology and Antonie van Leeuwenhoek Journal of Microbiology
ISSN
0003-6072
e-ISSN
—
Svazek periodika
91
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
417-422
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—