Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Selected Stilbenoids on Human Fecal Microbiota

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F19%3A00503660" target="_blank" >RIV/67985904:_____/19:00503660 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/19:80780 RIV/62157124:16370/19:43877365

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/molecules24040744" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/molecules24040744</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules24040744" target="_blank" >10.3390/molecules24040744</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Selected Stilbenoids on Human Fecal Microbiota

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dietary phenolics or polyphenols are mostly metabolized by the human gut microbiota. These metabolites appear to confer the beneficial health effects attributed to phenolics. Microbial composition affects the type of metabolites produced. Reciprocally, phenolics modulate microbial composition. Understanding this relationship could be used to positively impact health by phenolic supplementation and thus create favorable colonic conditions. This study explored the effect of six stilbenoids (batatasin III, oxyresveratrol, piceatannol, pinostilbene, resveratrol, thunalbene) on the gut microbiota composition. Stilbenoids were anaerobically fermented with fecal bacteria from four donors, samples were collected at 0 and 24 h, and effects on the microbiota were assessed by 16S rRNA gene sequencing. Statistical tests identified affected microbes at three taxonomic levels. Observed microbial composition modulation by stilbenoids included a decrease in the Firmicutes to Bacteroidetes ratio, a decrease in the relative abundance of strains from the genus Clostridium, and effects on the family Lachnospiraceae. A frequently observed effect was a further decrease of the relative abundance when compared to the control. An opposite effect to the control was observed for Faecalibacterium prausnitzii, whose relative abundance increased. Observed effects were more frequently attributed to resveratrol and piceatannol, followed by thunalbene and batatasin III.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Selected Stilbenoids on Human Fecal Microbiota

  • Popis výsledku anglicky

    Dietary phenolics or polyphenols are mostly metabolized by the human gut microbiota. These metabolites appear to confer the beneficial health effects attributed to phenolics. Microbial composition affects the type of metabolites produced. Reciprocally, phenolics modulate microbial composition. Understanding this relationship could be used to positively impact health by phenolic supplementation and thus create favorable colonic conditions. This study explored the effect of six stilbenoids (batatasin III, oxyresveratrol, piceatannol, pinostilbene, resveratrol, thunalbene) on the gut microbiota composition. Stilbenoids were anaerobically fermented with fecal bacteria from four donors, samples were collected at 0 and 24 h, and effects on the microbiota were assessed by 16S rRNA gene sequencing. Statistical tests identified affected microbes at three taxonomic levels. Observed microbial composition modulation by stilbenoids included a decrease in the Firmicutes to Bacteroidetes ratio, a decrease in the relative abundance of strains from the genus Clostridium, and effects on the family Lachnospiraceae. A frequently observed effect was a further decrease of the relative abundance when compared to the control. An opposite effect to the control was observed for Faecalibacterium prausnitzii, whose relative abundance increased. Observed effects were more frequently attributed to resveratrol and piceatannol, followed by thunalbene and batatasin III.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    25

  • Strana od-do

    744

  • Kód UT WoS článku

    000460805900090

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85061926943