Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Increased protein content of chickpea (Cicer arietinum L.) inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi and nitrogen-fixing bacteria under water deficit conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985939%3A_____%2F17%3A00487787" target="_blank" >RIV/67985939:_____/17:00487787 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/17:10370368

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.8201" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.8201</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.8201" target="_blank" >10.1002/jsfa.8201</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Increased protein content of chickpea (Cicer arietinum L.) inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi and nitrogen-fixing bacteria under water deficit conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chickpea (Cicer arietinum L.) is a widely cropped pulse and an important source of proteins for humans. In Mediterranean regions it is predicted that drought will reduce soil moisture and become a major issue in agricultural practice. Nitrogen (N)-fixing bacteria and arbuscular mycorrhizal (AM) fungi have the potential to improve plant growth and drought tolerance. The aim of the study was to assess the effects of N-fixing bacteria and AM fungi on the growth, grain yield and protein content of chickpea under water deficit. Plants inoculated with Mesorhizobium mediterraneum or Rhizophagus irregularis without water deficit and inoculated with M. mediterraneum under moderate water deficit had significant increases in biomass. Inoculation with microbial symbionts brought no benefits to chickpea under severe water deficit. However, under moderate water deficit grain crude protein was increased by 13%, 17% and 22% in plants inoculated with M. mediterraneum, R. irregularis and M. mediterraneum + R. irregularis, respectively. Inoculation with N-fixing bacteria and AM fungi has the potential to benefit agricultural production of chickpea under water deficit conditions and to contribute to increased grain protein content.

  • Název v anglickém jazyce

    Increased protein content of chickpea (Cicer arietinum L.) inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi and nitrogen-fixing bacteria under water deficit conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Chickpea (Cicer arietinum L.) is a widely cropped pulse and an important source of proteins for humans. In Mediterranean regions it is predicted that drought will reduce soil moisture and become a major issue in agricultural practice. Nitrogen (N)-fixing bacteria and arbuscular mycorrhizal (AM) fungi have the potential to improve plant growth and drought tolerance. The aim of the study was to assess the effects of N-fixing bacteria and AM fungi on the growth, grain yield and protein content of chickpea under water deficit. Plants inoculated with Mesorhizobium mediterraneum or Rhizophagus irregularis without water deficit and inoculated with M. mediterraneum under moderate water deficit had significant increases in biomass. Inoculation with microbial symbionts brought no benefits to chickpea under severe water deficit. However, under moderate water deficit grain crude protein was increased by 13%, 17% and 22% in plants inoculated with M. mediterraneum, R. irregularis and M. mediterraneum + R. irregularis, respectively. Inoculation with N-fixing bacteria and AM fungi has the potential to benefit agricultural production of chickpea under water deficit conditions and to contribute to increased grain protein content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1417" target="_blank" >LO1417: Centrum experimentální biologie rostlin UK</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Science of Food and Agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    97

  • Číslo periodika v rámci svazku

    13

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    4379-4385

  • Kód UT WoS článku

    000416676000013

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85013025379