Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Plant palatability and trait responses to experimental warming

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985939%3A_____%2F20%3A00533866" target="_blank" >RIV/67985939:_____/20:00533866 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/86652079:_____/20:00533866 RIV/00216208:11310/20:10424219

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1038/s41598-020-67437-0" target="_blank" >https://doi.org/10.1038/s41598-020-67437-0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41598-020-67437-0" target="_blank" >10.1038/s41598-020-67437-0</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Plant palatability and trait responses to experimental warming

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Climate warming is expected to significantly affect plant-herbivore interactions. Even though direct effects of temperature on herbivores were extensively studied, indirect effects of temperature (acting via changes in host plant quality) on herbivore performance have rarely been addressed. We conducted multiple-choice feeding experiments with generalist herbivore Schistocerca gregaria feeding on six species of genus Impatiens cultivated at three different temperatures in growth chambers and a common garden. We also studied changes in leaf morphology and chemistry. We tested effects of temperature on plant palatability and assessed whether the effects could be explained by changes in the leaf traits. The leaves of most Impatiens species experienced the highest herbivory when cultivated at the warmest temperature. Traits related to leaf morphology (specific leaf area, leaf dry matter content and leaf area), but not to leaf chemistry, partly mediated the effects of temperature on plant palatability. Herbivores preferred smaller leaves with lower specific leaf area and higher leaf dry matter content. Our study suggests that elevated temperature will lead to changes in leaf traits and increase their palatability. This might further enhance the levels of herbivory under the increased herbivore pressure, which is forecasted as a consequence of climate warming.

  • Název v anglickém jazyce

    Plant palatability and trait responses to experimental warming

  • Popis výsledku anglicky

    Climate warming is expected to significantly affect plant-herbivore interactions. Even though direct effects of temperature on herbivores were extensively studied, indirect effects of temperature (acting via changes in host plant quality) on herbivore performance have rarely been addressed. We conducted multiple-choice feeding experiments with generalist herbivore Schistocerca gregaria feeding on six species of genus Impatiens cultivated at three different temperatures in growth chambers and a common garden. We also studied changes in leaf morphology and chemistry. We tested effects of temperature on plant palatability and assessed whether the effects could be explained by changes in the leaf traits. The leaves of most Impatiens species experienced the highest herbivory when cultivated at the warmest temperature. Traits related to leaf morphology (specific leaf area, leaf dry matter content and leaf area), but not to leaf chemistry, partly mediated the effects of temperature on plant palatability. Herbivores preferred smaller leaves with lower specific leaf area and higher leaf dry matter content. Our study suggests that elevated temperature will lead to changes in leaf traits and increase their palatability. This might further enhance the levels of herbivory under the increased herbivore pressure, which is forecasted as a consequence of climate warming.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10618 - Ecology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-10280S" target="_blank" >GA17-10280S: Variabilita vlastností u rostlin jako nástroj k přizpůsobení měnícímu se klimatu - od fenotypů ke genům a zase zpět</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Reports

  • ISSN

    2045-2322

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1-12

  • Kód UT WoS článku

    000583347700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85087013545