Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Minimum wages, wages, and price pass-through: the case of McDonald’s restaurants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985998%3A_____%2F22%3A00557018" target="_blank" >RIV/67985998:_____/22:00557018 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11640/22:00568740

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1086/718190" target="_blank" >https://doi.org/10.1086/718190</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1086/718190" target="_blank" >10.1086/718190</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Minimum wages, wages, and price pass-through: the case of McDonald’s restaurants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Based on 2016–20 hourly wage rates of McDonald’s basic crew and Big Mac prices collected simultaneously from almost all US McDonald’s, we find that in 25% of instances of minimum wage increases, restaurants keep constant their wage premium above the increasing minimum wage. Higher minimum wages are not associated with faster adoption of touch-screen ordering, and there is near-full price pass-through of minimum wages. Minimum wage hikes lead to increases in real wages (expressed as how many Big Macs 1 hour of basic crew work can buy) that are one-fifth lower than the corresponding increases in nominal wages.

  • Název v anglickém jazyce

    Minimum wages, wages, and price pass-through: the case of McDonald’s restaurants

  • Popis výsledku anglicky

    Based on 2016–20 hourly wage rates of McDonald’s basic crew and Big Mac prices collected simultaneously from almost all US McDonald’s, we find that in 25% of instances of minimum wage increases, restaurants keep constant their wage premium above the increasing minimum wage. Higher minimum wages are not associated with faster adoption of touch-screen ordering, and there is near-full price pass-through of minimum wages. Minimum wage hikes lead to increases in real wages (expressed as how many Big Macs 1 hour of basic crew work can buy) that are one-fifth lower than the corresponding increases in nominal wages.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50202 - Applied Economics, Econometrics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Labor Economics

  • ISSN

    0734-306X

  • e-ISSN

    1537-5307

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    S1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    23

  • Strana od-do

    "„S179“"-"„S201“"

  • Kód UT WoS článku

    000861564500007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85128918287