Interakce vysoce nenasycených mastných kyselin a butyrátu sodného během apoptózy buněk lidského adenokarcinomu kolonu HT-29
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F05%3A00001087" target="_blank" >RIV/68081707:_____/05:00001087 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Interaction of polyunsaturated fatty acids and sodium butyrate during apoptosis in HT-29 human colon adenocarcinoma cells
Popis výsledku v původním jazyce
Pre-treatment of human adenocarcinoma HT-29 cells with either arachidonic or docosahexaenoic fatty acids attenuated cell cycle arrest caused by sodium butyrate (NaBt) which was associated with modulation of p27Kip1, but not p21Cip1/WAF1 protein expression. On the other hand, fatty acids sensitized HT-29 cells to NaBt-induced apoptosis. The observed effects were modulated by the addition of a protein synthesis inhibitor, cycloheximide, and partially reversed by the antioxidant Trolox.
Název v anglickém jazyce
Interaction of polyunsaturated fatty acids and sodium butyrate during apoptosis in HT-29 human colon adenocarcinoma cells
Popis výsledku anglicky
Pre-treatment of human adenocarcinoma HT-29 cells with either arachidonic or docosahexaenoic fatty acids attenuated cell cycle arrest caused by sodium butyrate (NaBt) which was associated with modulation of p27Kip1, but not p21Cip1/WAF1 protein expression. On the other hand, fatty acids sensitized HT-29 cells to NaBt-induced apoptosis. The observed effects were modulated by the addition of a protein synthesis inhibitor, cycloheximide, and partially reversed by the antioxidant Trolox.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F01%2F0419" target="_blank" >GA525/01/0419: Lipidové složky výživy v regulaci cytokinetiky střevního epitelu</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Journal of Nutrition
ISSN
1436-6207
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
40-51
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—