Enzymatic activity and catalytic hydrogen evolution in reduced and oxidized urease at mercury surfaces
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F13%3A00422414" target="_blank" >RIV/68081707:_____/13:00422414 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00209805:_____/13:#0000425
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2013.06.014" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2013.06.014</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2013.06.014" target="_blank" >10.1016/j.aca.2013.06.014</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Enzymatic activity and catalytic hydrogen evolution in reduced and oxidized urease at mercury surfaces
Popis výsledku v původním jazyce
It was originally shown [10] that urease retains its enzymatic activity when adsorbed at bare mercury and solid amalgam surfaces. However the opinion later prevailed that, when adsorbed at bare metal electrodes, proteins are irreversibly denatured. Herewe confirm that urease is enzymatically active at a bare solid amalgam surface as found by Santhanam et al., and we show that this enzyme is equally active at a thiol-modified amalgam surface. We also show that it is the reduced form of urease, which isenzymatically active at Hg surfaces. Oxidation of the protein, resulting in formation of disulfide bonds, strongly decreases the enzyme activity. Using constant current chronopotentiometric stripping (CPS) we show that the exposure of surface-attached urease to negative potentials results in the protein unfolding.
Název v anglickém jazyce
Enzymatic activity and catalytic hydrogen evolution in reduced and oxidized urease at mercury surfaces
Popis výsledku anglicky
It was originally shown [10] that urease retains its enzymatic activity when adsorbed at bare mercury and solid amalgam surfaces. However the opinion later prevailed that, when adsorbed at bare metal electrodes, proteins are irreversibly denatured. Herewe confirm that urease is enzymatically active at a bare solid amalgam surface as found by Santhanam et al., and we show that this enzyme is equally active at a thiol-modified amalgam surface. We also show that it is the reduced form of urease, which isenzymatically active at Hg surfaces. Oxidation of the protein, resulting in formation of disulfide bonds, strongly decreases the enzyme activity. Using constant current chronopotentiometric stripping (CPS) we show that the exposure of surface-attached urease to negative potentials results in the protein unfolding.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Analytica Chimica Acta
ISSN
0003-2670
e-ISSN
—
Svazek periodika
789
Číslo periodika v rámci svazku
JUL30
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
41-46
Kód UT WoS článku
000322610600004
EID výsledku v databázi Scopus
—