Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F19%3A00502826" target="_blank" >RIV/68081707:_____/19:00502826 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/19:00113524

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.108" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.108</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.108" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2019.01.108</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The current study reports data on antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities of different polyphenolic preparations from black chokeberry fruits: crude extract, purified extract standardized to 20% and 40% anthocyanins, and proanthocyanidins, as well as pure compounds (chlorogenic acid, cyanidin-3-O-galactoside, epicatechin, rutin and quercetin) present in black chokeberries. Minor phenolic components quercetin and epicatechin showed the highest ORAC and TRAP antioxidant activity. Given the amount of individual phenolics in the fruits, proanthocyanidins are the major contributor to antioxidant activity of fresh black chokeberries. Studied polyphenols and preparations had no effect on the spontaneous chemiluminescence (CL) of human neutrophils and only mild effect on PMA-activated CL. Greater effects were observed on OZP-activated CL, being statistically significant (p < 0.05) for quercetin and rutin. The antimicrobial activity test against 10 pathogens showed that black chokeberry proanthocyanidins are the most potent antimicrobial agents in the fruit.

  • Název v anglickém jazyce

    Black chokeberry (Aronia melanocarpa) polyphenols reveal different antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities

  • Popis výsledku anglicky

    The current study reports data on antioxidant, antimicrobial and neutrophil-modulating activities of different polyphenolic preparations from black chokeberry fruits: crude extract, purified extract standardized to 20% and 40% anthocyanins, and proanthocyanidins, as well as pure compounds (chlorogenic acid, cyanidin-3-O-galactoside, epicatechin, rutin and quercetin) present in black chokeberries. Minor phenolic components quercetin and epicatechin showed the highest ORAC and TRAP antioxidant activity. Given the amount of individual phenolics in the fruits, proanthocyanidins are the major contributor to antioxidant activity of fresh black chokeberries. Studied polyphenols and preparations had no effect on the spontaneous chemiluminescence (CL) of human neutrophils and only mild effect on PMA-activated CL. Greater effects were observed on OZP-activated CL, being statistically significant (p < 0.05) for quercetin and rutin. The antimicrobial activity test against 10 pathogens showed that black chokeberry proanthocyanidins are the most potent antimicrobial agents in the fruit.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    284

  • Číslo periodika v rámci svazku

    JUN 30 2019

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    108-117

  • Kód UT WoS článku

    000458119700014

  • EID výsledku v databázi Scopus