Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Molecular weight and gut microbiota determine the bioavailability of orally administered hyaluronic acid

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F23%3A00581799" target="_blank" >RIV/68081707:_____/23:00581799 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388971:_____/23:00581799 RIV/00216224:14310/23:00130574 RIV/00216208:11110/23:10465338 RIV/00159816:_____/23:00079652

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861723003454?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861723003454?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2023.120880" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2023.120880</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Molecular weight and gut microbiota determine the bioavailability of orally administered hyaluronic acid

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The ability of hyaluronan as a dietary supplement to increase skin moisture and relieve knee pain has been demonstrated in several clinical studies. To understand the mechanism of action, determining hyaluronan's bioavailability and in vivo fate is crucial. Here, we used 13C-hyaluronan combined with LC-MS analysis to compare the absorption and metabolism of oral hyaluronan in germ-free and conventional wild-type mice. The presence of Bacteroides spp. in the gut was crucial for hyaluronan absorption. Specific microorganisms cleave hyaluronan into unsaturated oligosaccharides (<3 kDa) which are partially absorbed through the intestinal wall. The remaining hyaluronan fragments are metabolized into short-chain fatty acids, which are only metabolites available to the host. The poor bioavailability (similar to 0.2 %) of oral hyaluronan indicates that the mechanism of action is the result of the systematic regulatory function of hyaluronan or its metabolites rather than the direct effects of hyaluronan at distal sites of action (skin, joints).

  • Název v anglickém jazyce

    Molecular weight and gut microbiota determine the bioavailability of orally administered hyaluronic acid

  • Popis výsledku anglicky

    The ability of hyaluronan as a dietary supplement to increase skin moisture and relieve knee pain has been demonstrated in several clinical studies. To understand the mechanism of action, determining hyaluronan's bioavailability and in vivo fate is crucial. Here, we used 13C-hyaluronan combined with LC-MS analysis to compare the absorption and metabolism of oral hyaluronan in germ-free and conventional wild-type mice. The presence of Bacteroides spp. in the gut was crucial for hyaluronan absorption. Specific microorganisms cleave hyaluronan into unsaturated oligosaccharides (<3 kDa) which are partially absorbed through the intestinal wall. The remaining hyaluronan fragments are metabolized into short-chain fatty acids, which are only metabolites available to the host. The poor bioavailability (similar to 0.2 %) of oral hyaluronan indicates that the mechanism of action is the result of the systematic regulatory function of hyaluronan or its metabolites rather than the direct effects of hyaluronan at distal sites of action (skin, joints).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10404 - Polymer science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

    1879-1344

  • Svazek periodika

    313

  • Číslo periodika v rámci svazku

    AUG 1 2023

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    120880

  • Kód UT WoS článku

    000981532800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85152148817