Molecular weight and gut microbiota determine the bioavailability of orally administered hyaluronic acid
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F23%3A00581799" target="_blank" >RIV/68081707:_____/23:00581799 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388971:_____/23:00581799 RIV/00216224:14310/23:00130574 RIV/00216208:11110/23:10465338 RIV/00159816:_____/23:00079652
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861723003454?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861723003454?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2023.120880" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2023.120880</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Molecular weight and gut microbiota determine the bioavailability of orally administered hyaluronic acid
Popis výsledku v původním jazyce
The ability of hyaluronan as a dietary supplement to increase skin moisture and relieve knee pain has been demonstrated in several clinical studies. To understand the mechanism of action, determining hyaluronan's bioavailability and in vivo fate is crucial. Here, we used 13C-hyaluronan combined with LC-MS analysis to compare the absorption and metabolism of oral hyaluronan in germ-free and conventional wild-type mice. The presence of Bacteroides spp. in the gut was crucial for hyaluronan absorption. Specific microorganisms cleave hyaluronan into unsaturated oligosaccharides (<3 kDa) which are partially absorbed through the intestinal wall. The remaining hyaluronan fragments are metabolized into short-chain fatty acids, which are only metabolites available to the host. The poor bioavailability (similar to 0.2 %) of oral hyaluronan indicates that the mechanism of action is the result of the systematic regulatory function of hyaluronan or its metabolites rather than the direct effects of hyaluronan at distal sites of action (skin, joints).
Název v anglickém jazyce
Molecular weight and gut microbiota determine the bioavailability of orally administered hyaluronic acid
Popis výsledku anglicky
The ability of hyaluronan as a dietary supplement to increase skin moisture and relieve knee pain has been demonstrated in several clinical studies. To understand the mechanism of action, determining hyaluronan's bioavailability and in vivo fate is crucial. Here, we used 13C-hyaluronan combined with LC-MS analysis to compare the absorption and metabolism of oral hyaluronan in germ-free and conventional wild-type mice. The presence of Bacteroides spp. in the gut was crucial for hyaluronan absorption. Specific microorganisms cleave hyaluronan into unsaturated oligosaccharides (<3 kDa) which are partially absorbed through the intestinal wall. The remaining hyaluronan fragments are metabolized into short-chain fatty acids, which are only metabolites available to the host. The poor bioavailability (similar to 0.2 %) of oral hyaluronan indicates that the mechanism of action is the result of the systematic regulatory function of hyaluronan or its metabolites rather than the direct effects of hyaluronan at distal sites of action (skin, joints).
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Polymers
ISSN
0144-8617
e-ISSN
1879-1344
Svazek periodika
313
Číslo periodika v rámci svazku
AUG 1 2023
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
120880
Kód UT WoS článku
000981532800001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85152148817