Labeling strategies for analysis of oligosaccharides and glycans by capillary electrophoresis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081715%3A_____%2F23%3A00571292" target="_blank" >RIV/68081715:_____/23:00571292 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14310/23:00130705
Výsledek na webu
<a href="https://hdl.handle.net/11104/0342550" target="_blank" >https://hdl.handle.net/11104/0342550</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.trac.2023.117068" target="_blank" >10.1016/j.trac.2023.117068</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Labeling strategies for analysis of oligosaccharides and glycans by capillary electrophoresis
Popis výsledku v původním jazyce
Capillary electrophoresis represents a powerful separation technique that has been widely accepted in oligosaccharide and glycan analysis. However, due to their low electrophoretic mobility as well as thenlack of chromophore or fluorophore in their native structure, appropriate modification of the saccharide molecule is required before separation and detection. In this review, we summarize the labeling strategiesnused for oligosaccharide/glycan analysis followed by electrophoretic separation published between 2010 and mid-2022. The review is divided by the labeling mechanism and part of the saccharide molecule used for modification. Although most labeling for CE-based applications is done with 8-aminopyrene-1,3,6-trisulfonic acid trisodium salt, we have also summarized less common, rare, and very recently developed tags with applicability in glycomics.
Název v anglickém jazyce
Labeling strategies for analysis of oligosaccharides and glycans by capillary electrophoresis
Popis výsledku anglicky
Capillary electrophoresis represents a powerful separation technique that has been widely accepted in oligosaccharide and glycan analysis. However, due to their low electrophoretic mobility as well as thenlack of chromophore or fluorophore in their native structure, appropriate modification of the saccharide molecule is required before separation and detection. In this review, we summarize the labeling strategiesnused for oligosaccharide/glycan analysis followed by electrophoretic separation published between 2010 and mid-2022. The review is divided by the labeling mechanism and part of the saccharide molecule used for modification. Although most labeling for CE-based applications is done with 8-aminopyrene-1,3,6-trisulfonic acid trisodium salt, we have also summarized less common, rare, and very recently developed tags with applicability in glycomics.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA22-00236S" target="_blank" >GA22-00236S: Vývoj nových fluorescenčních značek pro elektroforetické analýzy glykoproteinů asociovaných s rakovinou prsu</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
TrAC-Trends in Analytical Chemistry
ISSN
0165-9936
e-ISSN
1879-3142
Svazek periodika
163
Číslo periodika v rámci svazku
June
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
117068
Kód UT WoS článku
000991776100001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85153888628