Smrková kůra jako potrava jelení zvěře.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F01%3A67020040" target="_blank" >RIV/68081766:_____/01:67020040 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:_____/02:42400027
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Smrková kůra jako potrava jelení zvěře.
Popis výsledku v původním jazyce
Jelen lesní způsobuje rozsáhlé škody loupáním a ohryzem kůry smrků. V jednotlivých porostech mělo kůru poškozenou ohryzem celkem 68 - 98 %, v průměru 87,4 % kontrolovaných jedinců. Množství poškozených stromů bylo značně ovlivněno sněhem. Během zimy, kdybyla silná sněhová pokrývka, bylo poškozeno 10,4 % jedinců, zatímco v letech s menším množstvím sněhu jen v průměru 1,8 % jedinců. Průměrná oloupaná plocha na jednom smrku byla 2 dm2, přičemž z 1dm2 kůry jsme získali průměrně 23 g sušiny. Na jeden poškozený strom tak připadá 46 g sušiny kůry, kterou zvěř využila jako potravu. Při průměrné denní spotřebě jelení zvěře v zimním období 3 kg sušiny (VACH 1997) pokryla kůra z jednoho poškozeného stromu 1,5 % jeho denní potřeby sušiny. 1 ha smrkového porostuve věku 30 let by tak při poškození všech jedinců pokryl požadavky na mechanické nasycení jednoho kusu jelení zvěře po dobu 40 dnů a zvěř by z něj získala celkem 120 kg kůry. Výživná hodnota kůry byla v srovnání s ostatními složkami potra
Název v anglickém jazyce
Spruce bark as food of red deer.
Popis výsledku anglicky
Red deer causes great damage in spruce stands by browsing on bark during winter. We studied the extent of the damage in 10 spruce stands about 30 years old. Affected bark was found in 87% of the trees in total; 10% of the trees were damaged during one winter. The average area of damage on one tree was 2 dm2. Bark samples of spruces of the same age were taken during winter (simulation of bark browsing) - 2 dm2 produced 23g of dry matter of average. Basic nutritional value parameters of the samples were assessed and the contents of metabolizable energy and digestible proteins calculated. The nutritional value of the bark was compared with that of several red deer winter forage plants and selected feeds. The nutritional value of spruce bark is very low compared to other winter food sources due to high fibre and lignin content and does not meet nutrient requirements of red deer. These data correspond with the preference of spruce bark as it is used only as an emergency food source when oth
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GK - Lesnictví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Folia venatoria
ISSN
—
e-ISSN
—
Svazek periodika
30-31
Číslo periodika v rámci svazku
N/A
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
55-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—