Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita potravní nabídky jako příčina vertikálních migrací jelena v horském prostředí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F03%3A00103165" target="_blank" >RIV/68081766:_____/03:00103165 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita potravní nabídky jako příčina vertikálních migrací jelena v horském prostředí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V předložené práci analyzujeme kvalitu přijímané potravy jelena v oblasti subalpínských luk a v níže položených partiích jako možnou příčinu sezónních migrací. V potravě jelena v nejvyšších polohách po celý rok převažovaly traviny. Jejich objem významněpoklesl pod 90% jen v zimě, kdy byl menší než v ostatních obdobích. V nižších polohách byly nejvýznamnější složkou potravy jelena na jaře a na podzim traviny, v létě byl nejvíce zastoupen Rubus idaeus. Kvalita potravy v oblasti hřebenů byla na jaře vyššínež v nižších polohách, v létě a na podzim již byla horší, v zimě se na obou lokalitách významně nelišila.

  • Název v anglickém jazyce

    Food resources richness: cause of vertical migration of red deer in mountain area

  • Popis výsledku anglicky

    We studied botanical composition and quality of red deer diet in the Jeseníky Mts. During winter, majority of the red deer population concentrated in the areas under 1000 m a.s.l. and in spring they moved to summit areas. In the highest locations grassesprevailed in the diet of red deer during the whole year. Their volume decreased significantly under 90% in winter only, when it was lower than in other seasons (P<0.001). In lower locations, the most important part of red deer diet during spring and autumn formed grasses, in summer it was raspberry. Diet of red deer in spring was of better quality in the highest locations than in the lower located areas (P<0.05), in summer and autumn it was worse (P<0.01) and in winter it did not differ (P<0.05). The supply of grasses of better quality and in limitless quantity available in summit areas at the beginning of the vegetation season was the crucial motivation for migration of the majority of red deer population to the summits.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GK - Lesnictví

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Folia venatoria

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    -

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    21-26

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus