Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribuce rizikových prvků ve tkáních parmy obecné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F06%3A00044833" target="_blank" >RIV/68081766:_____/06:00044833 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26310/06:PU64573

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Distribuce rizikových prvků ve tkáních parmy obecné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledování množství kontaminantů v potravním řetězci má velký význam z hlediska nezávadnosti produktů určených pro lidský konzum. Na 4 lokalitách řeky Bečvy byl paralelně prováděn odlov parmy obecné, která byla napadena velkým množstvím vrtejšů (Pomporhynchus laevis a Acanthecephalus anguillae) s cílem zjišťování obsahu vybraných rizikových prvků (Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Pb, As) a MeHg v daném parazito-hostitelském systému s hlavním zaměřením na zhodnocení těchto prvků a MeHg ve svalovině parmy z konzumníhohlediska.

  • Název v anglickém jazyce

    Distribution of risk elements in barbel (Barbus barbus)

  • Popis výsledku anglicky

    Studying the state of health of fish from the river Bečva we examined the level of selected risk elements (Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Pb, As) and MeHg in the parasite-host system of the acanthocephalans Pomporhynchus laevis and Acanthecephalus anguillae and itshost - i.e., the barbel (Barbus barbus). A total of 26 specimens of the barbel have been caught and analyzed. The highest levels of all the above risk elements were in internal organs, muscles ever contained lower levels. The acanthocephalans accumulates less all risk elements than tissues of its host. Values that we found were ever below the approved concentrations of contaminants for humans weighing 60 kg, on average, and consuming 200 g of meat per day.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XXVII: bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rýb a zveriny - záruke spokojnosti konzumenta

  • ISBN

    80-7148-055-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    360-363

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku