Distribuce rizikových prvků ve tkáních parmy obecné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F06%3A00044833" target="_blank" >RIV/68081766:_____/06:00044833 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/06:PU64573
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Distribuce rizikových prvků ve tkáních parmy obecné
Popis výsledku v původním jazyce
Sledování množství kontaminantů v potravním řetězci má velký význam z hlediska nezávadnosti produktů určených pro lidský konzum. Na 4 lokalitách řeky Bečvy byl paralelně prováděn odlov parmy obecné, která byla napadena velkým množstvím vrtejšů (Pomporhynchus laevis a Acanthecephalus anguillae) s cílem zjišťování obsahu vybraných rizikových prvků (Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Pb, As) a MeHg v daném parazito-hostitelském systému s hlavním zaměřením na zhodnocení těchto prvků a MeHg ve svalovině parmy z konzumníhohlediska.
Název v anglickém jazyce
Distribution of risk elements in barbel (Barbus barbus)
Popis výsledku anglicky
Studying the state of health of fish from the river Bečva we examined the level of selected risk elements (Hg, Cd, Zn, Cu, Ni, Pb, As) and MeHg in the parasite-host system of the acanthocephalans Pomporhynchus laevis and Acanthecephalus anguillae and itshost - i.e., the barbel (Barbus barbus). A total of 26 specimens of the barbel have been caught and analyzed. The highest levels of all the above risk elements were in internal organs, muscles ever contained lower levels. The acanthocephalans accumulates less all risk elements than tissues of its host. Values that we found were ever below the approved concentrations of contaminants for humans weighing 60 kg, on average, and consuming 200 g of meat per day.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XXVII: bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rýb a zveriny - záruke spokojnosti konzumenta
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
360-363
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
18. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—