Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravní strategie muflona v období lovecké sezony: vztah k potravní nabídce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F07%3A00085745" target="_blank" >RIV/68081766:_____/07:00085745 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Foraging strategy of mouflon during the hunting season as related to food supply

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Diet of mouflon (rumens) was analysed from two localities which differ in food supply. In northern Moravia (NM) secondary forests with dominance of conifers prevail. In southern Moravia (SM) broad leaved forests dominated. In both diets broad-leaved treeprevail during the autumn-winter season. In SM mouflon concentrated on a highly caloric diet of various seeds (34%v). Nutritional value (metabolized energy) of the diet was correlated with diet quality (seeds, broadleaved trees). Mouflon is considered as a typical grazer, but we revealed that during the autumn and the winter period both its Moravian subpopulations concentrate on browse and, if possible, on the most caloric foods to get enough energy for successful wintering. In SM the individuals havethe tendency to be heavier (NS) and also the amount of their fat was greater (p = 0.035). Body conditions of mouflons were related to the quality of the food supply in the biotope.

  • Název v anglickém jazyce

    Foraging strategy of mouflon during the hunting season as related to food supply

  • Popis výsledku anglicky

    Diet of mouflon (rumens) was analysed from two localities which differ in food supply. In northern Moravia (NM) secondary forests with dominance of conifers prevail. In southern Moravia (SM) broad leaved forests dominated. In both diets broad-leaved treeprevail during the autumn-winter season. In SM mouflon concentrated on a highly caloric diet of various seeds (34%v). Nutritional value (metabolized energy) of the diet was correlated with diet quality (seeds, broadleaved trees). Mouflon is considered as a typical grazer, but we revealed that during the autumn and the winter period both its Moravian subpopulations concentrate on browse and, if possible, on the most caloric foods to get enough energy for successful wintering. In SM the individuals havethe tendency to be heavier (NS) and also the amount of their fat was greater (p = 0.035). Body conditions of mouflons were related to the quality of the food supply in the biotope.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EG - Zoologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IBS6093003" target="_blank" >IBS6093003: Optimalizace hospodaření s populacemi velkých savců v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    195-202

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus