Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Disability and the (dysbiotic) gut: Sensing, tasting and knowing with food

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378025%3A_____%2F23%3A00565148" target="_blank" >RIV/68378025:_____/23:00565148 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1467-9566.13584" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1467-9566.13584</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/1467-9566.13584" target="_blank" >10.1111/1467-9566.13584</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Disability and the (dysbiotic) gut: Sensing, tasting and knowing with food

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This article offers insights into eating practices, conceptualising and making of ‘good’ food by people living with chronic disease. Based on ethnographic research focussing on people with Inflammatory Bowel Disease (Crohn’s disease, ulcerative colitis and undefined IBD) in the Czech Republic, we explore what it would mean to conceptualise disability from the non-normative gut. We trace the practices of tinkering with foods and one’s body, and ways of learning to sense (with) dysbiotic guts that people with IBD develop. Departing from the established notions of digestion and metabolism as universal biological processes, people with IBD create an embodied crip archive of knowledge through their eating practices, ways of making and sensing food and metabolic sampling. Most importantly, these practices offer, as we argue, new pathways into exploring crip embodiments as a place from which to acknowledge and do more-than-human collaboration, heath and ecologies.

  • Název v anglickém jazyce

    Disability and the (dysbiotic) gut: Sensing, tasting and knowing with food

  • Popis výsledku anglicky

    This article offers insights into eating practices, conceptualising and making of ‘good’ food by people living with chronic disease. Based on ethnographic research focussing on people with Inflammatory Bowel Disease (Crohn’s disease, ulcerative colitis and undefined IBD) in the Czech Republic, we explore what it would mean to conceptualise disability from the non-normative gut. We trace the practices of tinkering with foods and one’s body, and ways of learning to sense (with) dysbiotic guts that people with IBD develop. Departing from the established notions of digestion and metabolism as universal biological processes, people with IBD create an embodied crip archive of knowledge through their eating practices, ways of making and sensing food and metabolic sampling. Most importantly, these practices offer, as we argue, new pathways into exploring crip embodiments as a place from which to acknowledge and do more-than-human collaboration, heath and ecologies.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50401 - Sociology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA20-09830S" target="_blank" >GA20-09830S: Mikrobiologické občanství mezi antibiotickým a probiotickým režimem</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sociology of Health & Illness

  • ISSN

    0141-9889

  • e-ISSN

    1467-9566

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    1242-1258

  • Kód UT WoS článku

    000889665000001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85143416463