Omega-3 PUFAs prevent bone impairment and bone marrow adiposity in mouse model of obesity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378050%3A_____%2F23%3A00579053" target="_blank" >RIV/68378050:_____/23:00579053 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985823:_____/23:00579053 RIV/00216208:11310/23:10477274
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1038/s42003-023-05407-8" target="_blank" >https://doi.org/10.1038/s42003-023-05407-8</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/s42003-023-05407-8" target="_blank" >10.1038/s42003-023-05407-8</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Omega-3 PUFAs prevent bone impairment and bone marrow adiposity in mouse model of obesity
Popis výsledku v původním jazyce
Obesity adversely affects bone and fat metabolism in mice and humans. Omega-3 polyunsaturated fatty acids (omega-3 PUFAs) have been shown to improve glucose metabolism and bone homeostasis in obesity. However, the impact of omega-3 PUFAs on bone marrow adipose tissue (BMAT) and bone marrow stromal cell (BMSC) metabolism has not been intensively studied yet. In the present study we demonstrated that omega-3 PUFA supplementation in high fat diet (HFD + F) improved bone parameters, mechanical properties along with decreased BMAT in obese mice when compared to the HFD group. Primary BMSCs isolated from HFD + F mice showed decreased adipocyte and higher osteoblast differentiation with lower senescent phenotype along with decreased osteoclast formation suggesting improved bone marrow microenvironment promoting bone formation in mice. Thus, our study highlights the beneficial effects of omega-3 PUFA-enriched diet on bone and cellular metabolism and its potential use in the treatment of metabolic bone diseases.
Název v anglickém jazyce
Omega-3 PUFAs prevent bone impairment and bone marrow adiposity in mouse model of obesity
Popis výsledku anglicky
Obesity adversely affects bone and fat metabolism in mice and humans. Omega-3 polyunsaturated fatty acids (omega-3 PUFAs) have been shown to improve glucose metabolism and bone homeostasis in obesity. However, the impact of omega-3 PUFAs on bone marrow adipose tissue (BMAT) and bone marrow stromal cell (BMSC) metabolism has not been intensively studied yet. In the present study we demonstrated that omega-3 PUFA supplementation in high fat diet (HFD + F) improved bone parameters, mechanical properties along with decreased BMAT in obese mice when compared to the HFD group. Primary BMSCs isolated from HFD + F mice showed decreased adipocyte and higher osteoblast differentiation with lower senescent phenotype along with decreased osteoclast formation suggesting improved bone marrow microenvironment promoting bone formation in mice. Thus, our study highlights the beneficial effects of omega-3 PUFA-enriched diet on bone and cellular metabolism and its potential use in the treatment of metabolic bone diseases.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10601 - Cell biology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Communications Biology
ISSN
2399-3642
e-ISSN
2399-3642
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
1043
Kód UT WoS článku
001086579600001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85174275716