Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tradiční zemědělství v Modřicích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378076%3A_____%2F17%3A00487845" target="_blank" >RIV/68378076:_____/17:00487845 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tradiční zemědělství v Modřicích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kapitola se věnuje zemědělství jako důležitému a do období industrializace převažujícímu způsobu obživy obyvatel Modřic. Kromě přehledu základních statistických údajů z katastrů a lánových rejstříků pojednává o tradičním zemědělství, tedy především o období do mechanizace zemědělské výroby v polovině 20. století. Kapitola obsahuje informace o hlavních pěstovaných plodinách a změnách v jejich složení v historii (například vymizení pěstování vinné révy), o průběhu zemědělského roku a druzích zemědělských prací, zároveň však upozorňuje i na rozvoj průmyslových podniků zpracovávajících zemědělské produkty v Modřicích od konce 19. století či na zemědělské školství. Pozornost je věnována pěstování zeleniny v Modřicích, a to především pěstování zelí, které bylo základním vývozním artiklem a Modřice proslavilo po celé Evropě.

  • Název v anglickém jazyce

    Traditional agriculture in Modřice

  • Popis výsledku anglicky

    The chapter focuses on agriculture as an important and until the industrialization period also major means of livelihood of Modřice inhabitants. Besides the overview of basic statistical data from the cadastres and land registers it describes the traditional agriculture in the period before the mechanization of the farming production in the middle of 20 th century. The chapter contains also information about the main crop plants grown in the area and changes in their content throughout the history, about the events of agricultural year and types of farming works. It also notes the development of industrial plants processing the product of agriculture in Modřice from the end of 19 th century or the agricultural schools. The attention is paid also to the vegetable growing in Modřice, especially cabbage which became a basic export article and made Modřice famous around Europe.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60404 - Folklore studies

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Modřice : dějiny města

  • ISBN

    978-80-7275-103-7

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    707-719

  • Počet stran knihy

    887

  • Název nakladatele

    Muzejní a vlastivědná společnost v Brně pro Muzejní spolek Modřice, Město Modřice

  • Místo vydání

    Brno

  • Kód UT WoS kapitoly