Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polymorphism, phase transitions, and thermal stability of L-Pyroglutamic acid

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378271%3A_____%2F10%3A00438343" target="_blank" >RIV/68378271:_____/10:00438343 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/cg100260f" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1021/cg100260f</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/cg100260f" target="_blank" >10.1021/cg100260f</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Polymorphism, phase transitions, and thermal stability of L-Pyroglutamic acid

  • Popis výsledku v původním jazyce

    L-Pyroglutamic acid undergoes a phase transition, alpha-->beta, at similar to 68 degrees C on heating, which is reversible with hysteresis depending on the cooling rate, before melting at similar to 162 degrees C. On cooling, a further reversible transition, alpha-->alpha', which shows martensitic characteristics, occurs at similar to -140 degrees C. The structural changes at the transitions were studied by variable temperature X-ray powder diffraction and Raman spectroscopy and compared with reports ofsingle crystal structure determinations. Differences in Raman spectra were attributed to differences in intermolecular N-H center dot center dot center dot O interactions in the three enantiotropic polymorphs. By optical microscopy, crystals frequentlyjumped around the microscope slide on passing through the alpha/beta transition; this is attributed to discontinuous changes in the unit cell dimensions leading to a spring effect in the crystals.

  • Název v anglickém jazyce

    Polymorphism, phase transitions, and thermal stability of L-Pyroglutamic acid

  • Popis výsledku anglicky

    L-Pyroglutamic acid undergoes a phase transition, alpha-->beta, at similar to 68 degrees C on heating, which is reversible with hysteresis depending on the cooling rate, before melting at similar to 162 degrees C. On cooling, a further reversible transition, alpha-->alpha', which shows martensitic characteristics, occurs at similar to -140 degrees C. The structural changes at the transitions were studied by variable temperature X-ray powder diffraction and Raman spectroscopy and compared with reports ofsingle crystal structure determinations. Differences in Raman spectra were attributed to differences in intermolecular N-H center dot center dot center dot O interactions in the three enantiotropic polymorphs. By optical microscopy, crystals frequentlyjumped around the microscope slide on passing through the alpha/beta transition; this is attributed to discontinuous changes in the unit cell dimensions leading to a spring effect in the crystals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BM - Fyzika pevných látek a magnetismus

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Crystal Growth & Design

  • ISSN

    1528-7483

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    3141-3148

  • Kód UT WoS článku

    000279422700045

  • EID výsledku v databázi Scopus