Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polymorphism of anhydrous oxalic acid unravelled

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378271%3A_____%2F21%3A00542947" target="_blank" >RIV/68378271:_____/21:00542947 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/21:43922432

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jct.2021.106488" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jct.2021.106488</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jct.2021.106488" target="_blank" >10.1016/j.jct.2021.106488</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Polymorphism of anhydrous oxalic acid unravelled

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Despite being a very common compound in the industry as well as in the nature, the thermodynamic description of oxalic acid is far from being complete and reliable. The literature is contradictory considering both preparation of the two known polymorphs and the triple point temperature above which β-form should be more stable. The published vapour pressure data for α-phase show also a considerable disagreement. In this work, the polymorphs of anhydrous oxalic acid are subjected to a combined thermodynamic and X-ray diffraction study since a single technique cannot give an exhaustive answer on the phase behaviour of the compound. The simultaneous correlation procedure that combines vapour pressure data, calorimetric phase-transition properties, and heat capacities of the crystalline and ideal-gas phase is used to develop a consistent thermodynamic description. Finally, the triple point temperature and transition enthalpy are derived.

  • Název v anglickém jazyce

    Polymorphism of anhydrous oxalic acid unravelled

  • Popis výsledku anglicky

    Despite being a very common compound in the industry as well as in the nature, the thermodynamic description of oxalic acid is far from being complete and reliable. The literature is contradictory considering both preparation of the two known polymorphs and the triple point temperature above which β-form should be more stable. The published vapour pressure data for α-phase show also a considerable disagreement. In this work, the polymorphs of anhydrous oxalic acid are subjected to a combined thermodynamic and X-ray diffraction study since a single technique cannot give an exhaustive answer on the phase behaviour of the compound. The simultaneous correlation procedure that combines vapour pressure data, calorimetric phase-transition properties, and heat capacities of the crystalline and ideal-gas phase is used to develop a consistent thermodynamic description. Finally, the triple point temperature and transition enthalpy are derived.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10302 - Condensed matter physics (including formerly solid state physics, supercond.)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Chemical Thermodynamics

  • ISSN

    0021-9614

  • e-ISSN

    1096-3626

  • Svazek periodika

    160

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Sep

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    106488

  • Kód UT WoS článku

    000659250500004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85105329857