Polymorphism of anhydrous oxalic acid unravelled
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378271%3A_____%2F21%3A00542947" target="_blank" >RIV/68378271:_____/21:00542947 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/21:43922432
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.jct.2021.106488" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jct.2021.106488</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jct.2021.106488" target="_blank" >10.1016/j.jct.2021.106488</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Polymorphism of anhydrous oxalic acid unravelled
Popis výsledku v původním jazyce
Despite being a very common compound in the industry as well as in the nature, the thermodynamic description of oxalic acid is far from being complete and reliable. The literature is contradictory considering both preparation of the two known polymorphs and the triple point temperature above which β-form should be more stable. The published vapour pressure data for α-phase show also a considerable disagreement. In this work, the polymorphs of anhydrous oxalic acid are subjected to a combined thermodynamic and X-ray diffraction study since a single technique cannot give an exhaustive answer on the phase behaviour of the compound. The simultaneous correlation procedure that combines vapour pressure data, calorimetric phase-transition properties, and heat capacities of the crystalline and ideal-gas phase is used to develop a consistent thermodynamic description. Finally, the triple point temperature and transition enthalpy are derived.
Název v anglickém jazyce
Polymorphism of anhydrous oxalic acid unravelled
Popis výsledku anglicky
Despite being a very common compound in the industry as well as in the nature, the thermodynamic description of oxalic acid is far from being complete and reliable. The literature is contradictory considering both preparation of the two known polymorphs and the triple point temperature above which β-form should be more stable. The published vapour pressure data for α-phase show also a considerable disagreement. In this work, the polymorphs of anhydrous oxalic acid are subjected to a combined thermodynamic and X-ray diffraction study since a single technique cannot give an exhaustive answer on the phase behaviour of the compound. The simultaneous correlation procedure that combines vapour pressure data, calorimetric phase-transition properties, and heat capacities of the crystalline and ideal-gas phase is used to develop a consistent thermodynamic description. Finally, the triple point temperature and transition enthalpy are derived.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10302 - Condensed matter physics (including formerly solid state physics, supercond.)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Chemical Thermodynamics
ISSN
0021-9614
e-ISSN
1096-3626
Svazek periodika
160
Číslo periodika v rámci svazku
Sep
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
106488
Kód UT WoS článku
000659250500004
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85105329857