The influence of small hydrogen addition on the structural and magnetocaloric properties of high-purity nanocrystalline terbium
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378271%3A_____%2F21%3A00553357" target="_blank" >RIV/68378271:_____/21:00553357 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11320/21:10427994
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2021.01.228" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2021.01.228</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijhydene.2021.01.228" target="_blank" >10.1016/j.ijhydene.2021.01.228</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of small hydrogen addition on the structural and magnetocaloric properties of high-purity nanocrystalline terbium
Popis výsledku v původním jazyce
Hydrogen absorption often induces changes of various properties of rare-earth metals. In this paper, we study the influence of hydrogenation on the structural, magnetic and magnetocaloric properties of high-purity nanocrystalline terbium. Strong (00l) texture present in the parent Tb sample is practically destroyed after the hydrogenation procedure. We observe formation of agglomerates of different sizes and shapes depending on the hydrogen content in the samples. We find traces of β-hydride (TbH2) in the main α-hydride TbHx phase. For TbHx with x = 0.25 and 0.5 at.H/f The effect of hydrogenation on the magnetocaloric properties is studied in magnetic fields up to 9 T. The magnetocaloric effect decreases after hydrogenation. The -ΔSM(T) curves feature a table-like effect in the vicinity of the magnetic phase transitions in magnetic fields exceeding 1 T.
Název v anglickém jazyce
The influence of small hydrogen addition on the structural and magnetocaloric properties of high-purity nanocrystalline terbium
Popis výsledku anglicky
Hydrogen absorption often induces changes of various properties of rare-earth metals. In this paper, we study the influence of hydrogenation on the structural, magnetic and magnetocaloric properties of high-purity nanocrystalline terbium. Strong (00l) texture present in the parent Tb sample is practically destroyed after the hydrogenation procedure. We observe formation of agglomerates of different sizes and shapes depending on the hydrogen content in the samples. We find traces of β-hydride (TbH2) in the main α-hydride TbHx phase. For TbHx with x = 0.25 and 0.5 at.H/f The effect of hydrogenation on the magnetocaloric properties is studied in magnetic fields up to 9 T. The magnetocaloric effect decreases after hydrogenation. The -ΔSM(T) curves feature a table-like effect in the vicinity of the magnetic phase transitions in magnetic fields exceeding 1 T.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10302 - Condensed matter physics (including formerly solid state physics, supercond.)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Hydrogen Energy
ISSN
0360-3199
e-ISSN
1879-3487
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
27
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
14556-14564
Kód UT WoS článku
000639329700017
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85101379416