Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring stavu archeologických areálů Pražského hradu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378297%3A_____%2F23%3A00579565" target="_blank" >RIV/68378297:_____/23:00579565 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Monitoring stavu archeologických areálů Pražského hradu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Za účelem studia mikroklimatických poměrů proběhl v období od srpna 2020 do května 2023 monitoring vybraných archeologických terénů Pražského hradu. V daném časovém rozsahu bylo sledováno vnitřní klima areálu pod III. nádvořím Pražského hradu, tzv. Velkých vykopávek. Během monitorovací kampaně byly v různých časových obdobích umístěny senzory i do prostoru Malých vykopávek a archeologického terénu kláštera sv. Jiří. Monitorována byla především relativní vlhkost vzduchu, teplota vzduchu i materiálů, vlhkost stavebních materiálů atd., také byly odebrány a analyzovány vzorky stavebních materiálů a monitorován výskyt biologických činitelů. Výzkum se detailně zaměřil na popis teploty a relativní vlhkosti vnitřního prostředí ve vztahu k vlhkosti materiálů a jejich potenciálním degradačním činitelům. Ty zde primárně reprezentují vodorozpustné soli. Jejich nebezpečnost z hlediska poškození historických materiálů je ovlivněna kolísáním relativní vlhkosti a odpařováním vody z kapilárních pórů v kombinaci s teplotou. Výzkum ukázal, že nejzásadnějším problémem je pro areály zatékání, popř. průsak vody skrz terén, okolní konstrukce nebo strop.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring the condition of the archaeological sites of Prague Castle

  • Popis výsledku anglicky

    In order to study microclimatic conditions, monitoring of selected archaeological terrains of Prague Castle was carried out in the period from August 2020 to May 2023. The internal climate of the area under the third courtyard of Prague Castle, also called Great Excavations, was monitored in the given time range. During the monitoring campaign, sensors were also placed in the area of the Small Excavations and the archaeological terrain of St. George's Monastery at various times. In particular, relative humidity, air and materials temperatures, moisture content of building materials, etc. were monitored. Samples of building materials were also taken and analysed, and the presence of biological degradation agents was monitored. The research focused in detail on describing the temperature and relative humidity of the indoor environment in relation to the moisture content of the materials and their potential degradation agents. These are primarily represented here by water-soluble salts. Their hazardousness in terms of damage to historic materials is influenced by variations in relative humidity and evaporation of water from capillary pores in combination with temperature. Research has shown that the most significant problem for sites is flooding or water seepage through the ground, surrounding structures or ceiling.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20102 - Construction engineering, Municipal and structural engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TL03000603" target="_blank" >TL03000603: Skryto pod povrchem. Archeologické terény Pražského hradu, jejich ochrana a prezentace v moderním světě.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů