Různé způsoby žvýkaní při zpracování tvrdé a měkké potravy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F06%3A02124027" target="_blank" >RIV/68407700:21220/06:02124027 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Different Patterns of Mastication during Processing of Hard and Soft Nutriment
Popis výsledku v původním jazyce
The experiment was aimed to detected a trajectory of the lower jaw movement, to measure a duration of the bolus processing of hard and soft aliments and to distinguish stages of the mastication. A method of the motion analysis for three-dimensional mandible movements recording was used for the purpose of this study. A record of the chewing of the every subject was split up to three parts (chopping, grinding and swallowing) and a duration of the mastication and a number of closing movements were estimated. All recorded data were statistically evaluated at the scope of 55 patients participating in the study. Resultant values measured in this pilot study suggest, that masticatory movements are very individual, so their relationships to directions and magnitudes of the acting chewing force should be more precisely examined, because the knowledge of the mandible movement during mastication is very important for the assessment of occlusal and the masticatory forces.
Název v anglickém jazyce
Different Patterns of Mastication during Processing of Hard and Soft Nutriment
Popis výsledku anglicky
The experiment was aimed to detected a trajectory of the lower jaw movement, to measure a duration of the bolus processing of hard and soft aliments and to distinguish stages of the mastication. A method of the motion analysis for three-dimensional mandible movements recording was used for the purpose of this study. A record of the chewing of the every subject was split up to three parts (chopping, grinding and swallowing) and a duration of the mastication and a number of closing movements were estimated. All recorded data were statistically evaluated at the scope of 55 patients participating in the study. Resultant values measured in this pilot study suggest, that masticatory movements are very individual, so their relationships to directions and magnitudes of the acting chewing force should be more precisely examined, because the knowledge of the mandible movement during mastication is very important for the assessment of occlusal and the masticatory forces.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA106%2F06%2F0849" target="_blank" >GA106/06/0849: Analýza žvýkání z hlediska jeho vlivu na materiály a postupy používané při sanaci v dutině ústní</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Summer Workshop of Applied Mechanics 2006
ISBN
80-01-03453-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
15-22
Název nakladatele
Fakulta strojní ČVUT
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
FME CTU in Prague
Datum konání akce
6. 10. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—