Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Různé způsoby žvýkaní při zpracování tvrdé a měkké potravy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F06%3A02124027" target="_blank" >RIV/68407700:21220/06:02124027 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Different Patterns of Mastication during Processing of Hard and Soft Nutriment

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The experiment was aimed to detected a trajectory of the lower jaw movement, to measure a duration of the bolus processing of hard and soft aliments and to distinguish stages of the mastication. A method of the motion analysis for three-dimensional mandible movements recording was used for the purpose of this study. A record of the chewing of the every subject was split up to three parts (chopping, grinding and swallowing) and a duration of the mastication and a number of closing movements were estimated. All recorded data were statistically evaluated at the scope of 55 patients participating in the study. Resultant values measured in this pilot study suggest, that masticatory movements are very individual, so their relationships to directions and magnitudes of the acting chewing force should be more precisely examined, because the knowledge of the mandible movement during mastication is very important for the assessment of occlusal and the masticatory forces.

  • Název v anglickém jazyce

    Different Patterns of Mastication during Processing of Hard and Soft Nutriment

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment was aimed to detected a trajectory of the lower jaw movement, to measure a duration of the bolus processing of hard and soft aliments and to distinguish stages of the mastication. A method of the motion analysis for three-dimensional mandible movements recording was used for the purpose of this study. A record of the chewing of the every subject was split up to three parts (chopping, grinding and swallowing) and a duration of the mastication and a number of closing movements were estimated. All recorded data were statistically evaluated at the scope of 55 patients participating in the study. Resultant values measured in this pilot study suggest, that masticatory movements are very individual, so their relationships to directions and magnitudes of the acting chewing force should be more precisely examined, because the knowledge of the mandible movement during mastication is very important for the assessment of occlusal and the masticatory forces.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA106%2F06%2F0849" target="_blank" >GA106/06/0849: Analýza žvýkání z hlediska jeho vlivu na materiály a postupy používané při sanaci v dutině ústní</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Summer Workshop of Applied Mechanics 2006

  • ISBN

    80-01-03453-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    15-22

  • Název nakladatele

    Fakulta strojní ČVUT

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    FME CTU in Prague

  • Datum konání akce

    6. 10. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku