Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Suspendace v míchacích zařízeních - optimalizace jejich konstrukčního uspořádání

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F09%3A00158622" target="_blank" >RIV/68407700:21220/09:00158622 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Suspendace v míchacích zařízeních - optimalizace jejich konstrukčního uspořádání

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Míchání suspenzí je jednou z nejrozšířenějších míchacích operací v chemickém, potravinářském a spotřebním průmyslu. Účelem míchání je příprava směsí požadovaných vlastností, jejich homogenizace a intenzifikace přenosu hmoty často doprovázeného chemickýmia biochemickými reakcemi. Pro projektování, konstrukci a provozování zařízení pro míchání suspenzí nebo při jejich rekonstrukcích je nutné znát frekvenci otáčení a příkon míchadla potřebný pro dosažení stavu vznosu pevné fáze resp. vytvoření homogenní suspenze. V průmyslu se nejčastěji vyskytují míchací zařízení s válcovou nádobou a s osově umístěným mechanickým rotačním míchadlem, které vytváří v nádobě nucené proudění. Při optimalizaci konstrukce těchto standardních míchacích zařízení z hlediska minimalizace energetických i provozních nákladů na míchání suspenzí byla pozornost věnována zvláště jeho geometrickému uspořádání: nádoba míchacího zařízení, narážky v míchané nádobě, typ a geometrické uspořádání míchadla.

  • Název v anglickém jazyce

    Particle Suspension in Mixing Equipment - Design Optimisation

  • Popis výsledku anglicky

    Mixing of suspensions is very important operation in chemical and food industry. It frequently appears at preparation of dispersions, their homogenisation, mass transfer operations between solid particles and liquid that is often accompanied by a chemical or biochemical reaction. Very important parameters for designing of mixing apparatuses for suspensions are the critical (just-suspended) impeller speed and power consumption necessary for off-bottom suspension of solid particles. Mixing equipment consisted of cylindrical vessel and centred impeller often occurrs in industry. This work deals with effect of following geometrical parameters of this standard mixing equipment on minimizing power consumption for particle suspension: vessel of mixing equipment, baffles in mixing vessel, type and geometrical parameters of impeller.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    56. konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2009

  • ISBN

    978-80-86059-51-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    19. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku