Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Extrusion rheometry of collagen dough

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F21%3A00352983" target="_blank" >RIV/68407700:21220/21:00352983 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/265/2020-CJFS" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/265/2020-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/265/2020-CJFS" target="_blank" >10.17221/265/2020-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Extrusion rheometry of collagen dough

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Although collagen is widely used (for example, in the food industry, in the pharmaceutical industry and in biomedicine), the rheological properties of the material are not well known for high concentrations (8% collagen, 90% water). Rheological properties were measured using a capillary-slit rheometer (an extrusion process), where the tested sample of collagen matter was pushed by a hydraulically driven piston through a narrow rectangular slit at very high shear rates of 50–6 000 s–1. The Herschel-Bulkley (HB) constitutive equation and a new correlation taking into account the finite gap width was used to evaluate the rheological properties (n = 0.2, K = 879 Pa sn, τ0 = 2 380 Pa). Use was made of a new yield stress measurement method evaluating τ0 'post mortem' after extrusion stops. The effects of wall slip and of air bubbles, which caused apparent compressibility of the 'silly putty' collagen material, were also studied. Corrections of the wall slip effect were implemented using sliding layer thickness δ.

  • Název v anglickém jazyce

    Extrusion rheometry of collagen dough

  • Popis výsledku anglicky

    Although collagen is widely used (for example, in the food industry, in the pharmaceutical industry and in biomedicine), the rheological properties of the material are not well known for high concentrations (8% collagen, 90% water). Rheological properties were measured using a capillary-slit rheometer (an extrusion process), where the tested sample of collagen matter was pushed by a hydraulically driven piston through a narrow rectangular slit at very high shear rates of 50–6 000 s–1. The Herschel-Bulkley (HB) constitutive equation and a new correlation taking into account the finite gap width was used to evaluate the rheological properties (n = 0.2, K = 879 Pa sn, τ0 = 2 380 Pa). Use was made of a new yield stress measurement method evaluating τ0 'post mortem' after extrusion stops. The effects of wall slip and of air bubbles, which caused apparent compressibility of the 'silly putty' collagen material, were also studied. Corrections of the wall slip effect were implemented using sliding layer thickness δ.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA21-07851S" target="_blank" >GA21-07851S: Studium metod modifikace mechanických vlastností a struktury kolagenní hmoty</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    384-392

  • Kód UT WoS článku

    000709799800006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85119506537