Příznivé a škodlivé účínky kávy, kofein a kofeinismus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21460%2F19%3A00349047" target="_blank" >RIV/68407700:21460/19:00349047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.policie.cz/clanek/drugs-forensics-bulletin-narodni-protidrogove-centraly.aspx" target="_blank" >https://www.policie.cz/clanek/drugs-forensics-bulletin-narodni-protidrogove-centraly.aspx</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příznivé a škodlivé účínky kávy, kofein a kofeinismus
Popis výsledku v původním jazyce
Kofein je alkaloid, který se významně vyskytuje v mnoha rostlinách, zejména Kávovníku arabském, kola ořeších, čajovém listí, guaraně, kakaových bobech a dalších. Největší přirozené množství kofeinu se nachází v kávě, která je denně konzumována stovkami milionů lidí na celém světě. Důvod, proč je konzumována v tak vysoké míře, spočívá ve stimulačních účincích centrální nervové soustavy, zahnání únavy a zvýšení pozornosti. I přes svojí oblíbenost není konzumace kofeinu v jakékoliv míře bez rizik. Nebezpečí spočívá zeujména v interakci s jinými návykovými látkami, kdy kofein zvyšuje jejich škodlivé účinky. Jeho nbadměrná konzumace může vyvolat závislost na kofeinu, která se nazývá kofeinismus. Na druhou stranu konzumace kávy v přijatelné míře přináší i mnoho příznivých účinků. Významnou složkou kávy jsou i dva diterpeny kahweol a cafestol, u nichž byly moderními metodami zkoumání prokázány protizánětlivé a protinádorové účinky.
Název v anglickém jazyce
Beneficial and Adverse Effects of Coffee, Caffeine and Caffeinism
Popis výsledku anglicky
Caffeine is an alkaloid that occurs significantly in many plants, especially Arabica, cola nuts, tea leaves, guarana, cocoa beans and more. The largest natural amount of caffeine is found in coffee, which is consumed daily by hundreds of millions of people around the world. The reason why it is consumed so highly is the stimulating effects of the central nervous system, repelling fatigue and increasing attention. Despite its popularity, caffeine consumption is not without risks to any extent. The danger lies mainly in the interaction with other addictive substances, when caffeine increases their harmful effects. Excessive consumption can lead to caffeine addiction, which is called caffeine. On the other hand, consuming coffee to an acceptable extent also brings many beneficial effects. An important component of coffee are also two diterpenes kahweol and cafestol, for which anti-inflammatory and anti-tumor effects have been proven by modern research methods.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30300 - Health sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů