Srovnání postupů inaktivace biologických agens za účelem jejich detekce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70565813%3A_____%2F18%3AN0000013" target="_blank" >RIV/70565813:_____/18:N0000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://hazmat-protect.sujchbo.cz/wp-content/uploads/2019/02/Hazmat-poster-Kub%C3%AD%C4%8Dek.pdf" target="_blank" >http://hazmat-protect.sujchbo.cz/wp-content/uploads/2019/02/Hazmat-poster-Kub%C3%AD%C4%8Dek.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání postupů inaktivace biologických agens za účelem jejich detekce
Popis výsledku v původním jazyce
Při detekci a identifikaci případných rizikových biologických agens by bylo potřeba provést inaktivaci těchto agens, zejména z důvodu snížení rizika pro laboratorní personál. Řada inaktivačních postupů však znemožní detekci a identifikaci obvyklými metodami, jako je kultivace a další identifikace pomocí MALDI-TOF, molekulárně biologickými metodami nebo serologickými metodami. Proto byly hledány takové postupy inaktivace, které by umožnily následnou rychlou a spolehlivou detekci a identifikaci biologických agens. Na vzorcích lyofilizovaných sporulujících B-agens byl zkoumán vliv inaktivace zahřátím nebo expozicí parám peroxidu vodíku na následnou detekci pomocí hmotnostní spektrometrie a molekulárně biologických metod. Bylo zjištěno, že při zahřátí suchých vzorků na 60 °C na 30 min a expozici parám peroxidu vodíku (300 ppm) byla inaktivace rychlá a efektivní, a zároveň nedocházelo k ovlivnění hmotnostních spekter ani citlivosti PCR detekce.
Název v anglickém jazyce
Comparison of Methods for B-agens Inactivation for Purpose of Their Detection
Popis výsledku anglicky
Prior to the detection and identification of potential hazardous biologic agents it would be worthy to inactivate the agents mainly for eliminating the risk for laboratory personnel. However, many of the inactivation procedures disable the detection and identification by common methods such as cultivation followed by MALDI-TOF, molecular biological methods or serologic methods. Therefore, we searched for such inactivation procedures which would enable consequent reliable and fast detection and identidication of the B-agents. Using samples of lyophilizated sporulating B-agents we studied the effect of inactivation by heating and by exposure to hydrogen peroxide vapors. We found that heating of the dry samples at 60 °C na 30 min and exposure to hydrogen peroxide vapors (300 ppm) ensured effective and fast inactivation which did not affect neither the mass spectras nor the sensitivity of PCR detection.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/VI20172020069" target="_blank" >VI20172020069: Vývoj moderních instrumentálních metod pro rychlou detekci a identifikaci vybraných B-agens a toxinů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů