Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Contribution to Deproteination of Residual Chrome Sludge after Enzymatic Hydrolysis of Shavings with Additional Removal of Magnesium

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F02%3A63500534" target="_blank" >RIV/70883521:28110/02:63500534 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contribution to Deproteination of Residual Chrome Sludge after Enzymatic Hydrolysis of Shavings with Additional Removal of Magnesium

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chrome-tanned leather manufacture, so-called shavings are produced which represent a considerable volume of hazardous waste. One of the ways of its processing is the chemical mode (acid, alkaline or enzymatic hydrolysis). For a number of reasons, the method most suitable is the enzymatic, where a soluble collagen hydrolyzate and solid fraction (the so-called chrome cake) are formed. The utilization of this solid waste of high chrome content requires, in the first place, reducing the content of protein fraction contaminating the material. This process was mainly realized through multiple decantation with water (or with adapted pH for removing and recycling magnesium employed in hydrolysis). This path removed about 16 % protein fraction (free protein) and approx. 11 % magnesium. The quantity of washed-out Mg increased to 80% by adaptation of pH to 6.8. A 100% washing-out of magnesium and thus its separation from chromium may be expected to take place at pH = 6, however, this optimal valu

  • Název v anglickém jazyce

    Contribution to Deproteination of Residual Chrome Sludge after Enzymatic Hydrolysis of Shavings with Additional Removal of Magnesium

  • Popis výsledku anglicky

    Chrome-tanned leather manufacture, so-called shavings are produced which represent a considerable volume of hazardous waste. One of the ways of its processing is the chemical mode (acid, alkaline or enzymatic hydrolysis). For a number of reasons, the method most suitable is the enzymatic, where a soluble collagen hydrolyzate and solid fraction (the so-called chrome cake) are formed. The utilization of this solid waste of high chrome content requires, in the first place, reducing the content of protein fraction contaminating the material. This process was mainly realized through multiple decantation with water (or with adapted pH for removing and recycling magnesium employed in hydrolysis). This path removed about 16 % protein fraction (free protein) and approx. 11 % magnesium. The quantity of washed-out Mg increased to 80% by adaptation of pH to 6.8. A 100% washing-out of magnesium and thus its separation from chromium may be expected to take place at pH = 6, however, this optimal valu

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    DM - Tuhý odpad a jeho kontrola, recyklace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Technologies and Processes for Sustainab le Development and Pollution. Reduction/Prevention - book of abstracts

  • ISBN

    80-214-2151-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    243-249

  • Název nakladatele

    Vutium

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 1. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku