Biodegradace polyvinylalkoholu za přítomnosti pyrrolochinolinchinonu a specifických substrátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504689" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504689 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biodegradace polyvinylalkoholu za přítomnosti pyrrolochinolinchinonu a specifických substrátů
Popis výsledku v původním jazyce
Práce popisuje mikrobiální rozklad polyvinylalkoholu (PVA) za přítomnosti přírodního škrobu, bílkovinného hydrolyzátu Hykol E, glycerolu, sekundárních alkoholů a také pyrrolochinolinchinonu (PQQ). Přídavek samotného PQQ nevedl ke zkrácení lagové fáze přirozkladu PVA. Při přídavku směsi sekundárních alkoholů k PVA došlo ke snížení stupně jeho mikrobiální rozložitelnosti. Samotná přísada glycerolu nebo Hykolu E neměla výrazný pozitivní efekt na rozklad PVA, při současném dávkování těchto komponent však došlo ke zkrácení lagové fáze rozkladu PVA a zvýšení limitní hodnoty BSKPVA. Škrob měl překvapivě negativní efekt na rozklad PVA. S adaptovanou mikrobiální suspensí bylo pozorováno, že za přítomnosti samotného 2,4-pentadiolu nebo Hykolu E docházelo k výraznému zpomalení biologického rozkladu PVA, za současné přítomnosti těchto látek byla však při jejich určitém poměru zaznamenána dvojnásobná rychlost degradace PVA.
Název v anglickém jazyce
Biodegradation of polyvinyl alcohol in presence of pyrroloquinoline quinone and specific substrates
Popis výsledku anglicky
The work describes microbial degradation of polyvinyl alcohol (PVA) in the presence of natural starch, protein hydrolysate Hykol E, glycerol, secondary alcohols and pyrroloquinoline quinone (PQQ). It was a found that addition of PQQ alone did not lead toa shortened lag phase in PVA degradation. When a mixture of secondary alcohols was added to PVA, degree of its microbial degradability decreased. Sole addition of glycerol or Hykol E displayed no marked positive effect on degradation of the PVA but whenthese components were added together, in PVA degradation a lag phase appeared and an increased limit level of BODPVA. The starch had a surprisingly negative effect on PVA degradation. With adapted microbial suspension it was further found that if 2,4-pentanediol or Hykol E were present alone, biodegradation of PVA exhibited marked slowdown, if these substances were present together in a certain ratio, an almost twofold degradation rate of PVA was recorded.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plasty a kaučuk
ISSN
0322-7340
e-ISSN
—
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
9-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—