Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biodegradace polyvinylalkoholu za přítomnosti pyrrolochinolinchinonu a specifických substrátů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504689" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504689 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biodegradace polyvinylalkoholu za přítomnosti pyrrolochinolinchinonu a specifických substrátů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce popisuje mikrobiální rozklad polyvinylalkoholu (PVA) za přítomnosti přírodního škrobu, bílkovinného hydrolyzátu Hykol E, glycerolu, sekundárních alkoholů a také pyrrolochinolinchinonu (PQQ). Přídavek samotného PQQ nevedl ke zkrácení lagové fáze přirozkladu PVA. Při přídavku směsi sekundárních alkoholů k PVA došlo ke snížení stupně jeho mikrobiální rozložitelnosti. Samotná přísada glycerolu nebo Hykolu E neměla výrazný pozitivní efekt na rozklad PVA, při současném dávkování těchto komponent však došlo ke zkrácení lagové fáze rozkladu PVA a zvýšení limitní hodnoty BSKPVA. Škrob měl překvapivě negativní efekt na rozklad PVA. S adaptovanou mikrobiální suspensí bylo pozorováno, že za přítomnosti samotného 2,4-pentadiolu nebo Hykolu E docházelo k výraznému zpomalení biologického rozkladu PVA, za současné přítomnosti těchto látek byla však při jejich určitém poměru zaznamenána dvojnásobná rychlost degradace PVA.

  • Název v anglickém jazyce

    Biodegradation of polyvinyl alcohol in presence of pyrroloquinoline quinone and specific substrates

  • Popis výsledku anglicky

    The work describes microbial degradation of polyvinyl alcohol (PVA) in the presence of natural starch, protein hydrolysate Hykol E, glycerol, secondary alcohols and pyrroloquinoline quinone (PQQ). It was a found that addition of PQQ alone did not lead toa shortened lag phase in PVA degradation. When a mixture of secondary alcohols was added to PVA, degree of its microbial degradability decreased. Sole addition of glycerol or Hykol E displayed no marked positive effect on degradation of the PVA but whenthese components were added together, in PVA degradation a lag phase appeared and an increased limit level of BODPVA. The starch had a surprisingly negative effect on PVA degradation. With adapted microbial suspension it was further found that if 2,4-pentanediol or Hykol E were present alone, biodegradation of PVA exhibited marked slowdown, if these substances were present together in a certain ratio, an almost twofold degradation rate of PVA was recorded.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plasty a kaučuk

  • ISSN

    0322-7340

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5-6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    9-13

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus