Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of Hofmeister series ions on hyaluronan swelling and viscosity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F08%3A43865381" target="_blank" >RIV/70883521:28110/08:43865381 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/08:43865381

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules13051025" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/molecules13051025</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules13051025" target="_blank" >10.3390/molecules13051025</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of Hofmeister series ions on hyaluronan swelling and viscosity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The dissolution of hyaluronan in water leads to its degradation, and as a resultits molecular weight decreases. The degradation of hyaluronan is mainly influenced bytemperature, solution composition, and also its pH. This study describes the influence ofHofmeister series ions on hyaluronan behaviour and hyaluronan film swelling bysolutions of these ions. It was found that Hofmeister ions show lyotropic effectsinfluencing the entanglement of hyaluronan coils and their expansion from solid polymerfilms into swollen gel state. The hydrophobic and hydrophilic interactions in the structureof hyaluronan macromolecules are represented by the mutual diffusion coefficient D(c),the mean mutual diffusion coefficient Ds , the expansion work of coil swelling RA?,s,theactivation enthalpy of diffusion connected with swelling HD,s and kinematic viscosity ofhyaluronan-ions solutions ?.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of Hofmeister series ions on hyaluronan swelling and viscosity

  • Popis výsledku anglicky

    The dissolution of hyaluronan in water leads to its degradation, and as a resultits molecular weight decreases. The degradation of hyaluronan is mainly influenced bytemperature, solution composition, and also its pH. This study describes the influence ofHofmeister series ions on hyaluronan behaviour and hyaluronan film swelling bysolutions of these ions. It was found that Hofmeister ions show lyotropic effectsinfluencing the entanglement of hyaluronan coils and their expansion from solid polymerfilms into swollen gel state. The hydrophobic and hydrophilic interactions in the structureof hyaluronan macromolecules are represented by the mutual diffusion coefficient D(c),the mean mutual diffusion coefficient Ds , the expansion work of coil swelling RA?,s,theactivation enthalpy of diffusion connected with swelling HD,s and kinematic viscosity ofhyaluronan-ions solutions ?.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1025-1034

  • Kód UT WoS článku

    000256307900001

  • EID výsledku v databázi Scopus