Xanthan and gellan degradation by bacteria of activated sludge
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508049" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Xanthan and gellan degradation by bacteria of activated sludge
Popis výsledku v původním jazyce
Owing to increasing amounts of xanthan and gellan in food, cosmetics and pharmaceuticals, as well as in some technical spheres, studies were carried out on the xanthan and gellan degrading bacteria present in activated sludge. The activated sludge used in the study was able to degrade both carbohydrates over 7 days, with levels of xanthan and gellan utilizing microbes estimated at 10(5) cells/g of dry sludge weight. Isolating key degrading bacteria revealed the important role of genus Paenibacillus in xanthan degradation and prosthecate bacterium Verrucomicrobium sp. GD, which was capable of gellan utilization. Further tests performed with both strains showed they were able to degrade other types of carbohydrate polymers, and that Verrucomicrobium sp.GD did not possess extracellular free gellan depolymerase.
Název v anglickém jazyce
Xanthan and gellan degradation by bacteria of activated sludge
Popis výsledku anglicky
Owing to increasing amounts of xanthan and gellan in food, cosmetics and pharmaceuticals, as well as in some technical spheres, studies were carried out on the xanthan and gellan degrading bacteria present in activated sludge. The activated sludge used in the study was able to degrade both carbohydrates over 7 days, with levels of xanthan and gellan utilizing microbes estimated at 10(5) cells/g of dry sludge weight. Isolating key degrading bacteria revealed the important role of genus Paenibacillus in xanthan degradation and prosthecate bacterium Verrucomicrobium sp. GD, which was capable of gellan utilization. Further tests performed with both strains showed they were able to degrade other types of carbohydrate polymers, and that Verrucomicrobium sp.GD did not possess extracellular free gellan depolymerase.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Water Science and Technology
ISSN
0273-1223
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—