Přírodní nápoj se zdravotními efekty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F17%3A63516085" target="_blank" >RIV/70883521:28110/17:63516085 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přírodní nápoj se zdravotními efekty
Popis výsledku v původním jazyce
Přírodní révový nápoj se stabilizovanými hodnotami biologicky aktivních látek (BAL), který je současně uplatitelný jako médium (nosič) medicinálních a potravinových doplňků (nikoliv však léků). Nápoj je založený na bázi červeného moštu modrých hroznů révy vinné a má příjemné buketní i chuťové vjemy s vyváženými nutričními hodnotami. Díky zvýšenému obsahu biologických hodnot představuje formu příznivé zdravotní prevence pro celý profil populace. Nápoj je připravován z technologického hlediska bez alkoholové fermentace, ale je možné ho připravit i s alkoholovou fermentací, ale výlučně na bázi zkvašování přírodního obsahu cukru základního surovinového zdroje.
Název v anglickém jazyce
Natural beverage with health effects
Popis výsledku anglicky
Natural beverage with stabilized values of biologically active substances (BAL), which is also applicable as a medium (support) of medicinal and food/dietary supplements (but not medicines). The beverage is based on red must from red grapevine and has pleasant bouquet and flavors with balanced nutritional values. Due to the increased content of biological values, it represents a form of favorable health prevention for the whole population profile. From a technological point of view, the beverage is prepared without alcoholic fermentation, but can be also prepared with alcoholic fermentation, but exclusively based on fermentation of the natural sugar as the content in the raw material.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TG03010052" target="_blank" >TG03010052: Komercializace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Fakulta technologická
Číselná identifikace
1/2017
Technické parametry
Předpokladem kvalitativní ukazatelů předkládaného nápoje je snížení obsahu oxidu siřičitého, jako antioxidačního aditiva, až o 40 % oproti povoleným normativům.
Ekonomické parametry
Redukcí obsahu oxidu siřičitého při zachování obsahu BAL je sníženo riziko alergických reakcí u konzumentů nápoje, neboť 20-25 % dospělé populace trpí různým stupněm alergické reakce na SO2, což tvoří kvalitativní přidanou hodnotu.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
70883521
Název vlastníka
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—