Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of gamma rays on the physico-chemical, release and antibacterial characteristics of low-density polyethylene composite films incorporating an essential oil for application in food-packaging

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523350" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523350 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/19:63523350

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289418302321" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214289418302321</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2018.11.014" target="_blank" >10.1016/j.fpsl.2018.11.014</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of gamma rays on the physico-chemical, release and antibacterial characteristics of low-density polyethylene composite films incorporating an essential oil for application in food-packaging

  • Popis výsledku v původním jazyce

    We investigated the effect of gamma irradiation on the properties of low-density polyethylene composite films incorporated with the antimicrobial terpene 4-allylanisole (ALY), and the volatile release of ALY. For comparison, wood flour and molecular sieves were used as solid carriers for ALY at loading ratios of 20 and 30 wt.%. Infrared spectroscopy indicated that a proportion of ALY underwent structural change during melt-compounding and irradiation at high doses (&gt; 10 kGy). Thermal and mechanical properties of composites prepared did not alter remarkably after irradiation. The release study of ALY showed that using wood flour and irradiation reduced the volatilization of ALY from the polymer matrix; however, the effect exerted by irradiation treatment was less noticeable than that of the carrier type. The antibacterial activity study demonstrated that irradiation only exerted a pronounced negative effect on samples that contained 30 wt.% of ALY/wood flour when irradiated at 30 and 50 kGy.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of gamma rays on the physico-chemical, release and antibacterial characteristics of low-density polyethylene composite films incorporating an essential oil for application in food-packaging

  • Popis výsledku anglicky

    We investigated the effect of gamma irradiation on the properties of low-density polyethylene composite films incorporated with the antimicrobial terpene 4-allylanisole (ALY), and the volatile release of ALY. For comparison, wood flour and molecular sieves were used as solid carriers for ALY at loading ratios of 20 and 30 wt.%. Infrared spectroscopy indicated that a proportion of ALY underwent structural change during melt-compounding and irradiation at high doses (&gt; 10 kGy). Thermal and mechanical properties of composites prepared did not alter remarkably after irradiation. The release study of ALY showed that using wood flour and irradiation reduced the volatilization of ALY from the polymer matrix; however, the effect exerted by irradiation treatment was less noticeable than that of the carrier type. The antibacterial activity study demonstrated that irradiation only exerted a pronounced negative effect on samples that contained 30 wt.% of ALY/wood flour when irradiated at 30 and 50 kGy.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10404 - Polymer science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Packaging and Shelf Life

  • ISSN

    2214-2894

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuvedeno

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    131-139

  • Kód UT WoS článku

    000458267200016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85059198397