Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Valorization of a by-product from the production of mechanically deboned chicken meat for preparation of gelatins

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F21%3A63528218" target="_blank" >RIV/70883521:28110/21:63528218 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28140/21:63528218

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1420-3049/26/2/349" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1420-3049/26/2/349</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules26020349" target="_blank" >10.3390/molecules26020349</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Valorization of a by-product from the production of mechanically deboned chicken meat for preparation of gelatins

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In recent decades, food waste management has become a key priority of industrial and food companies, state authorities and consumers as well. The paper describes the biotechnological processing of mechanically deboned chicken meat (MDCM) by-product, rich in collagen, into gelatins. A factorial design at two levels was used to study three selected process conditions (enzyme conditioning time, gelatin extraction temperature and gelatin extraction time). The efficiency of the technological process of valorization of MDCM by-product into gelatins was evaluated by % conversion of the by-product into gelatins and some qualitative parameters of gelatins (gel strength, viscosity and ash content). Under optimal processing conditions (48-72 h of enzyme conditioning time, 73-78 °C gelatin extraction temperature and 100-150 min gelatin extraction time), MDCM by-product can be processed with 30-32% efficiency into gelatins with a gel strength of 140 Bloom, a viscosity of 2.5 mPa.s and an ash content of 5.0% (which can be reduced by deionization using ion-exchange resins). MDCM is a promising food by-product for valorization into gelatins, which have potential applications in food-, pharmaceutical- and cosmetic fields. The presented technology contributes not only to food sustainability but also to the model of a circular economy.

  • Název v anglickém jazyce

    Valorization of a by-product from the production of mechanically deboned chicken meat for preparation of gelatins

  • Popis výsledku anglicky

    In recent decades, food waste management has become a key priority of industrial and food companies, state authorities and consumers as well. The paper describes the biotechnological processing of mechanically deboned chicken meat (MDCM) by-product, rich in collagen, into gelatins. A factorial design at two levels was used to study three selected process conditions (enzyme conditioning time, gelatin extraction temperature and gelatin extraction time). The efficiency of the technological process of valorization of MDCM by-product into gelatins was evaluated by % conversion of the by-product into gelatins and some qualitative parameters of gelatins (gel strength, viscosity and ash content). Under optimal processing conditions (48-72 h of enzyme conditioning time, 73-78 °C gelatin extraction temperature and 100-150 min gelatin extraction time), MDCM by-product can be processed with 30-32% efficiency into gelatins with a gel strength of 140 Bloom, a viscosity of 2.5 mPa.s and an ash content of 5.0% (which can be reduced by deionization using ion-exchange resins). MDCM is a promising food by-product for valorization into gelatins, which have potential applications in food-, pharmaceutical- and cosmetic fields. The presented technology contributes not only to food sustainability but also to the model of a circular economy.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0089" target="_blank" >ED2.1.00/03.0089: Centrum bezpečnostních, informačních a pokročilých technologií (CEBIA-Tech)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000611486100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85099997633