Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mineral profile of cricket powders, some edible insect species and their implication for gastronomy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F22%3A63548658" target="_blank" >RIV/70883521:28110/22:63548658 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14110/22:00125110

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157521005408" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157521005408</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104340" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2021.104340</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mineral profile of cricket powders, some edible insect species and their implication for gastronomy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Entomophagy is proclaimed as a sustainable nutritional strategy due to the high protein content in edible insects. As it turns out, it may also represent an effective tool for increasing dietary intake of nutrients that are frequently deficient. Cricket powder (CP) appears to be the simplest way. The objectives of this work were to determine the contents of fourteen minerals in CPs and in insect species namely, house cricket, yellow mealworm, desert locust, and superworm. To assess these insect species as sources of minerals with respect to the dietary recommended values (DRV) for some minerals, and to determine mineral enrichment level of some recipes with using CP. Samples were analyzed by means of high-resolution continuum source graphite furnace atomic absorption spectrometry and flame atomic absorption/emission spectrometry. These insect species can be considered as a uniform source of Fe. The species of house cricket, yellow mealworm, and desert locust would provide more than the DRV for Zn, Cu, and P. Replacing 10 % of the wheat flour with CP in bread and pasta recipes increases Zn content by 92–107 %. Finally, the low Cd and Pb contents indicate that the consumption of the given insect species presents no risk.

  • Název v anglickém jazyce

    Mineral profile of cricket powders, some edible insect species and their implication for gastronomy

  • Popis výsledku anglicky

    Entomophagy is proclaimed as a sustainable nutritional strategy due to the high protein content in edible insects. As it turns out, it may also represent an effective tool for increasing dietary intake of nutrients that are frequently deficient. Cricket powder (CP) appears to be the simplest way. The objectives of this work were to determine the contents of fourteen minerals in CPs and in insect species namely, house cricket, yellow mealworm, desert locust, and superworm. To assess these insect species as sources of minerals with respect to the dietary recommended values (DRV) for some minerals, and to determine mineral enrichment level of some recipes with using CP. Samples were analyzed by means of high-resolution continuum source graphite furnace atomic absorption spectrometry and flame atomic absorption/emission spectrometry. These insect species can be considered as a uniform source of Fe. The species of house cricket, yellow mealworm, and desert locust would provide more than the DRV for Zn, Cu, and P. Replacing 10 % of the wheat flour with CP in bread and pasta recipes increases Zn content by 92–107 %. Finally, the low Cd and Pb contents indicate that the consumption of the given insect species presents no risk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    107

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    nestrankovano

  • Kód UT WoS článku

    000820181600002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85121632630