Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv κ-karagenanu na fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti vepřové paštiky určené pro vojenské i krizové situace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63580318" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63580318 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv κ-karagenanu na fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti vepřové paštiky určené pro vojenské i krizové situace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vojenské a krizové operace vyžadují potraviny, které jsou nejen výživné, ale také dlouhodobě uchovatelné a snadno transportovatelné v náročných podmínkách. Vepřová paštika je jedním z klíčových produktů používaných v bojových dávkách díky své kompaktní formě a vysoké energetické hodnotě. Tento příspěvek zkoumá vliv κ-karagenanu (v koncentraci 0,5 % a 0,25 % hm.) na fyzikálně-chemické a viskoelastické vlastnosti vepřové paštiky, která je určena pro použití ve vojenských a krizových situacích (požáry, zemětřesení, záplavy, válečné konflikty). Získané výsledky naznačují, že zvyšující se přídavek κ-karagenanu významně zvyšuje oba sledované viskoelastické moduly, kde G&apos; reprezentuje elastický modul a G&quot; ztrátový modul. Kromě toho studie odhalila, že prodlužující se doba skladování vedla k mírnému, ale statisticky významnému nárůstu hodnot obou viskoelastických modulů. Tento nárůst naznačuje, že během skladování docházelo k dalším interakcím mezi složkami v paštice, což vedlo k postupnému zpevňování struktury a zvýšení elastických i viskózních vlastností produktu.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of κ-carrageenan on the physicochemical and viscoelastic properties of pork liver pâté for military and crisis situations

  • Popis výsledku anglicky

    Military and crisis operations require food that is not only nutritious but also long-lasting and easily transportable under challenging conditions. Pork pâté is one of the key products used in combat rations due to its compact form and high energy value. This paper examines the effect of κ-carrageenan (at concentrations of 0.5% and 0.25% w/w) on the physicochemical and viscoelastic properties of pork pâté intended for use in military and crisis situations (such as fires, earthquakes, floods, and armed conflicts). The results obtained indicate that increasing the addition of κ-carrageenan significantly enhances both viscoelastic moduli, where G&apos; represents the elastic modulus and G&quot; represents the loss modulus. Furthermore, the study revealed that an extended storage period led to a slight but statistically significant increase in the values of both viscoelastic moduli. This increase suggests that additional interactions between the components in the pâté occurred during storage, leading to a gradual strengthening of the structure and an increase in both the elastic and viscous properties of the product.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LIII. - Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-970-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    233-238

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku