Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of Plasma Treated Surfaces for Food Safety by Terahertz Spectroscopy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28140%2F14%3A43871483" target="_blank" >RIV/70883521:28140/14:43871483 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/14:43871483

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1117/12.2067162" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1117/12.2067162</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1117/12.2067162" target="_blank" >10.1117/12.2067162</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of Plasma Treated Surfaces for Food Safety by Terahertz Spectroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A physico-chemical approach to modify surfaces not only for use in medicine, but also for preservation of food is nowadays widely studied to lower the risks of increased number of bacterial pathogens that are in a direct contact with people. Food safetyis very important part of preserving sustainability during crises, especially after the enterohaemorrhagic Escherichia coli outbreak in Europe in 2011. One of the possibility how we can protect food against various pathogens is the modification of packing materials that are directly in contact with preserved food. This contribution deals with the characterization of modified surfaces with antibacterial properties via Terahertz spectroscopy. For the purpose of this paper, three monomers were used for grafting onto air radiofrequency plasma activated low density polyethylene surface, which created a brush-like structure. Next, the antibacterial agents, Irgasan and Chlorhexidine, were anchored to these surfaces. These antibacterial agents

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of Plasma Treated Surfaces for Food Safety by Terahertz Spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    A physico-chemical approach to modify surfaces not only for use in medicine, but also for preservation of food is nowadays widely studied to lower the risks of increased number of bacterial pathogens that are in a direct contact with people. Food safetyis very important part of preserving sustainability during crises, especially after the enterohaemorrhagic Escherichia coli outbreak in Europe in 2011. One of the possibility how we can protect food against various pathogens is the modification of packing materials that are directly in contact with preserved food. This contribution deals with the characterization of modified surfaces with antibacterial properties via Terahertz spectroscopy. For the purpose of this paper, three monomers were used for grafting onto air radiofrequency plasma activated low density polyethylene surface, which created a brush-like structure. Next, the antibacterial agents, Irgasan and Chlorhexidine, were anchored to these surfaces. These antibacterial agents

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JA - Elektronika a optoelektronika, elektrotechnika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Millimetre Wave and Terahertz Sensors and Technology VII

  • ISBN

    978-1-62841-315-1

  • ISSN

    0277-786X

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    "925209-1;925209"-"1;925209-7"

  • Název nakladatele

    SPIE - International Society for Optical Engineering

  • Místo vydání

    Bellingham

  • Místo konání akce

    Amsterdam

  • Datum konání akce

    24. 9. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku