Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konkurenceschopnost v oblasti ubytování, stravování a pohostinství – analýza efektivnosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F71226401%3A_____%2F22%3AN0100656" target="_blank" >RIV/71226401:_____/22:N0100656 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://konference.vspj.cz/download?hash=1ff5cf771da0cbcb84c4a166e618745a7c2dcbb7" target="_blank" >https://konference.vspj.cz/download?hash=1ff5cf771da0cbcb84c4a166e618745a7c2dcbb7</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konkurenceschopnost v oblasti ubytování, stravování a pohostinství – analýza efektivnosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem článku je zhodnotit ekonomickou efektivnost českých podniků v odvětví ubytování, stravování a pohostinství v letech 2017 a 2018. K hodnocení ekonomické efektivnosti byly použity modely analýzy obalu dat (DEA), konkrétně modely CCR-I (Charnes, Cooper a Rhodes) a BCC-I (Banker, Charnes, Cooper) založené na 6 vstupech a 3 výstupech. Data byla převzata z databáze Albertina CZ Gold Edition. Podniky byly roztříděny podle počtu zaměstnanců do 5 skupin a lze soudit, že míra efektivity na velikosti podniku. Míra efektivity u velkých a středních podniků je znatelně vyšší než u malých podniků či podniků bez zaměstnanců, které ve velké většině nepatří mezi efektivní. S poklesem počtu zaměstnanců klesá procento efektivních podniků a stoupá procento subjektů s nízkou efektivitou. Jedná se o prvotní analýzu dat a generování hypotéz pro další analýzy.

  • Název v anglickém jazyce

    Competitiveness in Accommodation and Food Service Activities´ Sector – Efficiency Analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the paper is to evaluate the economic efficiency of Czech companies in the accommodation and food service activities’ sector in 2017 and 2018. Data envelopment analysis (DEA) models, namely CCR-I (Charnes, Cooper and Rhodes) and BCC-I (Banker, Charnes, Cooper) models based on 6 inputs and 3 outputs were used to evaluate the economic efficiency. Data were taken from the Albertina CZ Gold Edition database. The companies were categorized by number of employees into 5 groups and it can be concluded that the dependence of the efficiency measure is demonstrably dependent on the firm size. The efficiency score among the large and medium sized enterprises is significantly higher than in case of small companies or companies without employees which in the vast majority are not in the efficient group. With the decreasing number of employees, the percentage of efficient companies decreases and the percentage of entities with low efficiency increases. This is the initial analysis of the data and the generation of hypotheses for further analysis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50206 - Finance

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mezinárodní vědecká konference KONKURENCE: Sborník příspěvků z 14. ročníku Mezinárodní vědecké konference KONKURENCE

  • ISBN

    978-80-88064-64-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    2788-0605

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    116-125

  • Název nakladatele

    College of Polytechnics Jihlava

  • Místo vydání

    Jihlava

  • Místo konání akce

    Jihlava

  • Datum konání akce

    19. 5. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku