Konkurenceschopnost v oblasti ubytování, stravování a pohostinství – analýza efektivnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F71226401%3A_____%2F22%3AN0100656" target="_blank" >RIV/71226401:_____/22:N0100656 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://konference.vspj.cz/download?hash=1ff5cf771da0cbcb84c4a166e618745a7c2dcbb7" target="_blank" >https://konference.vspj.cz/download?hash=1ff5cf771da0cbcb84c4a166e618745a7c2dcbb7</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konkurenceschopnost v oblasti ubytování, stravování a pohostinství – analýza efektivnosti
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem článku je zhodnotit ekonomickou efektivnost českých podniků v odvětví ubytování, stravování a pohostinství v letech 2017 a 2018. K hodnocení ekonomické efektivnosti byly použity modely analýzy obalu dat (DEA), konkrétně modely CCR-I (Charnes, Cooper a Rhodes) a BCC-I (Banker, Charnes, Cooper) založené na 6 vstupech a 3 výstupech. Data byla převzata z databáze Albertina CZ Gold Edition. Podniky byly roztříděny podle počtu zaměstnanců do 5 skupin a lze soudit, že míra efektivity na velikosti podniku. Míra efektivity u velkých a středních podniků je znatelně vyšší než u malých podniků či podniků bez zaměstnanců, které ve velké většině nepatří mezi efektivní. S poklesem počtu zaměstnanců klesá procento efektivních podniků a stoupá procento subjektů s nízkou efektivitou. Jedná se o prvotní analýzu dat a generování hypotéz pro další analýzy.
Název v anglickém jazyce
Competitiveness in Accommodation and Food Service Activities´ Sector – Efficiency Analysis
Popis výsledku anglicky
The aim of the paper is to evaluate the economic efficiency of Czech companies in the accommodation and food service activities’ sector in 2017 and 2018. Data envelopment analysis (DEA) models, namely CCR-I (Charnes, Cooper and Rhodes) and BCC-I (Banker, Charnes, Cooper) models based on 6 inputs and 3 outputs were used to evaluate the economic efficiency. Data were taken from the Albertina CZ Gold Edition database. The companies were categorized by number of employees into 5 groups and it can be concluded that the dependence of the efficiency measure is demonstrably dependent on the firm size. The efficiency score among the large and medium sized enterprises is significantly higher than in case of small companies or companies without employees which in the vast majority are not in the efficient group. With the decreasing number of employees, the percentage of efficient companies decreases and the percentage of entities with low efficiency increases. This is the initial analysis of the data and the generation of hypotheses for further analysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
50206 - Finance
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mezinárodní vědecká konference KONKURENCE: Sborník příspěvků z 14. ročníku Mezinárodní vědecké konference KONKURENCE
ISBN
978-80-88064-64-0
ISSN
—
e-ISSN
2788-0605
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
116-125
Název nakladatele
College of Polytechnics Jihlava
Místo vydání
Jihlava
Místo konání akce
Jihlava
Datum konání akce
19. 5. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—