Funkční vzorek: Zvlákněný biopolymer
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F72070382%3A_____%2F23%3AN0000022" target="_blank" >RIV/72070382:_____/23:N0000022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční vzorek: Zvlákněný biopolymer
Popis výsledku v původním jazyce
Návrh a realizace funkčního vzorku zvlákněného biopolymeru připraveného pomocí elektrostatického zvlákňování z biokompatibilního a poživatelného polymeru, obsahující maximální možné množství rostlinných látek. Výrobek je určen pro následné využití v potravinářství.
Název v anglickém jazyce
Functional sample Spun biopolymer
Popis výsledku anglicky
Design and realization of a functional sample of a spun biopolymer prepared by electrospinning from a biocompatible and edible polymer, which would contain the highest possible amount of plant substances. The product would then be used in the food industry.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG21_374%2F0027291" target="_blank" >EG21_374/0027291: Elektrostatické zvlákňování biopolymerů pro pokročilé průmyslové aplikace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FV_0027291_2023_2
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Pro přípravu FV byly jako polymery vybrána želatina a polyvinyl alkohol (PVA). Pro zvlákňování želatiny byla použita potravinářská želatina firmy Natura, konkrétně kuchyňská čirá želatina. Dále byl použit PVA o různých molekulových hmotnostech. Dále byla využita potravinářská kyselina citronová. Jako rozpouštědla byla použita voda, Ethanol (96%) a kyselina octová.Do připravené nanovrstvy byly inkorporovány přírodní látky - hnědá mouka, červená mouka, pelety v různých hmotnostních podílech až do celkové plošné hmotnosti 82g/cm2.
Ekonomické parametry
Přibližná hodnota 17500 Kč
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
72070382
Název vlastníka
Nanoprogress z.s.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—