Glycoalkaloids in potato tubers - the effect of peeling and cooking in salted water
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F10%3A00008741" target="_blank" >RIV/75010330:_____/10:00008741 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Glycoalkaloids in potato tubers - the effect of peeling and cooking in salted water
Popis výsledku v původním jazyce
The important glycoalkaloids in potatoes are alfa-solanine and alfa-chaconine. Their natural function is probably to serve as stress metabolites or phytoalexins for the protection of the potato when attacked by insects, fungi, etc. They contribute flavour to potatoes but at higher concentrations cause bitterness and are toxic to humans.In this study the factors of potential loss of alfa-solanine and alfa-chaconine in potato tubers during peeling (factor=0.8) and cooking into edible stage in salted water(factor=0.8) were examined. The combined loss factor of peeling and cooking for sum of both glycoalkaloids in potato tubers was 0.64.
Název v anglickém jazyce
Glycoalkaloids in potato tubers - the effect of peeling and cooking in salted water
Popis výsledku anglicky
The important glycoalkaloids in potatoes are alfa-solanine and alfa-chaconine. Their natural function is probably to serve as stress metabolites or phytoalexins for the protection of the potato when attacked by insects, fungi, etc. They contribute flavour to potatoes but at higher concentrations cause bitterness and are toxic to humans.In this study the factors of potential loss of alfa-solanine and alfa-chaconine in potato tubers during peeling (factor=0.8) and cooking into edible stage in salted water(factor=0.8) were examined. The combined loss factor of peeling and cooking for sum of both glycoalkaloids in potato tubers was 0.64.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
R - Projekt Ramcoveho programu EK
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta alimentaria
ISSN
0139-3006
e-ISSN
—
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000278586300005
EID výsledku v databázi Scopus
—