Omega-3 mastné kyseliny v lidské krvi – omega-3 index: prevence chronických zánětů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013706" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013706 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.szu.cz/uploads/documents/knihovna_SVI/pdf/2021/AHEM_2_2021.pdf" target="_blank" >http://www.szu.cz/uploads/documents/knihovna_SVI/pdf/2021/AHEM_2_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Omega-3 mastné kyseliny v lidské krvi – omega-3 index: prevence chronických zánětů
Popis výsledku v původním jazyce
Abstrakt: Pilotní intervenční studie sledovala změny obsahu omega-3 mastných kyselin (MK) v kapilární krvi dospělých osob při konzumaci rybího oleje z tresčích jater s obsahem cca 2000 mg EPA+DHA. Omega-3 mastné kyseliny, především ty s dlouhým řetězcem, patří mezi klíčové složky buněčných membrán všech orgánů a struktur v těle. Pokud je jich ve stravě nedostatek a jsou-li ve špatném poměru s jinými MK, může tento stav vést k řadě zdravotních problémů založených na chronických zánětech. Cílem intervenční studie bylo zjistit, zda podáváním kontrolované dávky 10 ml rybího oleje bude dosaženo doporučených hodnot omega-3 index (o3i – EPA, DHA, DPA), poměru omega-6 a omega3 (o6/o3) MK a dalších parametrů stanovovaných z MK. Skupinu účastníků studie představovalo 28 participantů. Na začátku intervenční studie mělo souběžně oba parametry (tj. o3i ≥ 8 % a poměr o6/o3 MK < 5) v optimálním rozmezí jen 7 % respondentů; na konci studie se v optimu obou parametrů nacházelo již 82 % osob. Vedlejším cílem bylo sledovat i změny na úrovni parametrů lipidového spektra. Tyto parametry se u většiny účastníků studie nacházely ve fyziologických hodnotách už na začátku studie. Rozdíly v hodnotách lipidových parametrů na začátku a na konci studie nebyly statisticky významné. Subjektivně uváděla menší počet onemocnění v době intervenční studie téměř polovina všech respondentů.
Název v anglickém jazyce
Omega-3 fatty acids in human blood – omega-3 index: prevention of chronic inflammation
Popis výsledku anglicky
Abstract: Pilot intervention study investigating changes in the omega-3 fatty acid (FA) content of capillary blood in adults consuming fish oil from cod liver containing approximately 2000 mg EPA+DHA. Omega-3 fatty acids, particularly long-chain, are essential components of cell membranes in all bodily organs and structures. Dietary insufficiency of omega-3 and poor ratio to other fatty acids may lead to numerous health complaints of the chronic inflammatory type. The aim of the intervention study was to determine whether administration of a controlled dose of 10 ml of cod liver oil, would achieve the recommended values of omega-3 index (o3i – EPA, DHA, DPA), omega-6 to omega3 ratio (o6/o3) and other parameters determined from the FAs. The study group consisted of 28 participants. At the start of the intervention study, only 7% of respondents had both parameters (i.e. o3i ≥ 8% and o6/o3 FA ratio < 5) in the optimal range; at the end of the study, 82% were already in the optimal range for both parameters. A secondary objective was to monitor changes in lipid spectrum parameters. The parameters were already within physiological values at the beginning of the study for most of the study participants. The differences in lipid parameters at the beginning and end of the study were not statistically significant. Subjectively, fewer ailments at the time of the intervention study were reported by almost half of all respondents.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů