Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt ochratoxinu A v tradičních českých jelitech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F23%3A00014408" target="_blank" >RIV/75010330:_____/23:00014408 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt ochratoxinu A v tradičních českých jelitech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jelita patří mezi zabijačkové speciality, které jsou oblíbené nejen v České republice, ale i v dalších zemích světa. Ve své tradiční české receptuře obsahují ječné kroupy, vepřovou krev, vepřovou kůži, vepřové maso, vepřové droby, tuk, sůl a koření. Všechny tyto složky však mohou být zdrojem nefrotoxického mykotoxinu ochratoxinu A produkovaného mikroskopickými vláknitými houbami (plísněmi) rodu Aspergillus a Penicillium. Cílem studie je stanovení ochratoxinu A ve 200 vzorcích jelit zakoupených na českém trhu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenčním detektorem s předchozím využitím imunoafinitní chromatografie pro přečištění extraktu a hodnocení zdravotního rizika plynoucího z konzumace jelit kontaminovaných ochratoxinem A. Všech 200 vzorků jelit bylo pozitivních na výskyt ochratoxinu A s koncentrací převyšující limit kvantifikace 0,1 ng/g. Průměrná koncentrace ochratoxinu A byla 1,47 ng/g, přičemž nejvyšší hodnota dosahovala 5,68 ng/g. Vzhledem k tomu, že Evropská unie v současné době nereguluje výskyt ochratoxinu A ani jiných mykotoxinů v živočišných produktech, byl pro porovnání míry kontaminace využit italský akční limit 1 ng/g regulující výskyt ochratoxinu A ve vepřovém mase a odvozených produktech. Celkem 132 vzorků (66%) převyšovalo svou koncentrací ochratoxinu A uvedený italský akční limit. Z hlediska ochrany veřejného zdraví je tak nezbytný další monitoring ochratoxinu A v těchto produktech, aby v rámci Evropské unie bylo možné zavést maximální či akční limity pro ochratoxin A v potravinách živočišného původu a z nich vyráběných masných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of ochratoxin A in traditional Czech blood sausages

  • Popis výsledku anglicky

    Blood sausages are one of the butcher’s specialities that are popular not only in the Czech Republic but also in other countries of the world. In their traditional Czech recipe, they contain barely groats, pork blood, pork skin, meat and offal, fat, salt and spices. However, all these components can be a source of the nephrotoxic mycotoxin ochratoxin A produced by microscopic filamentous fungi (moulds) of the genera Aspergillus and Penicillium. The aims of the study are the determination of ochratoxin A in 200 blood sausage samples purchased on the Czech market using highperformance liquid chromatography with a fluorescence detector with a prior use of immunoaffinity chromatography for extract purification and risk assessment of the health risk resulting from dietary exposure to OTA from the blood sausages. All 200 blood sausage samples were positive for the occurrence of ochratoxin A with an ochratoxin A concentration exceeding the limit of quantification of 0.1 ng/g. The mean concentration of ochratoxin A was 1.47 ng/g, with the highest value reaching up to 5.68 ng/g. As the European Union does not currently regulate the occurrence of mycotoxins in animal products, the Italian action limit of 1 ng/g regulating the occurrence of ochratoxin A in pork and derived products was used to compare the level of contamination. A total of 132 samples (66%) exceeded the stated Italian action limit with their ochratoxin A concentration. To protect the health of consumers, further monitoring of ochratoxin A in these products is necessary to introduce the necessary limits for animal tissues and products made from them within the European Union in the future.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    36-42

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus