Zámecké kuchyně. Zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75032333%3A_____%2F17%3AN0000055" target="_blank" >RIV/75032333:_____/17:N0000055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zámecké kuchyně. Zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje.
Popis výsledku v původním jazyce
Publikace je založena na systematickém výzkumu domácích i zahraničních hradních, zámeckých, palácových, dvorních a dalších historických kuchyní a na studiu písemných a ikonografických pramenů a domácí a zahraniční literatury. První část publikace je věnována archaickým kuchyním s otevřeným ohněm, především tzv. dýmnicím a polodýmnicím, a také kuchyňským krbům. Podstatná část je věnována kuchyňským technologiím vaření, dušení, smažení, pečení, roštění, rožnění, uzení a sušení v kuchyních s otevřeným ohněm a příslušnému nádobí. Samostatné kapitoly jsou věnovány vzácně dochovaným topeništím s vhloubenými ohništi v polodýmných kuchyních. Druhá část publikace je věnována kuchyním s uzavřeným ohněm a vývoji sporáku. Dále jsou podrobně popsány moderní sporáky zámeckých kuchyní na Bouzově, Frýdlantu, Hluboké, Jánském vrchu, Slatiňanech, Šternberku, Velkých Losinách, Žlebech. V třetí části publikace jsou uvedena moderní kuchyňská zařízení s otevřeným ohněm, francouzský rožeň – rôtissoire, francouzská kamna k roštění ryb – grilloir, francouzský potager. Čtvrtá část publikace je věnována sporákovému nádobí a dále francouzskému nádobí měděnému.
Název v anglickém jazyce
Castle Kitchens. The Castle Kitchens in the Context of the European Development.
Popis výsledku anglicky
The publication is based on the systematic research of domestic and foreign castle, palace, courtyard and other historical kitchens and on the study of written and iconographic sources and domestic and foreign literature. The first part of the publication is dedicated to archaic kitchens with an open fire, especially so-called smoke and semi-smoke furnaces, as well as kitchen fireplaces. The main part is dedicated to cooking technologies, such as cooking, stewing, frying, baking, roasting, barbecue, smoking and drying in kitchens with an open fire and to relevant dishes. Separate chapters are dedicated to rarely preserved furnaces with a deep fireplaces in semi-smoke kitchens. The second part of the publication is dedicated to kitchens with closed fire and to the development of the cooker. Furthermore, there are described in detail modern cookers in the castle kitchens in Bouzov, Frýdlant, Hluboká, Jánský vrch, Slatiňany, Šternberk, Velké Losiny, Žleby. The third part of the publication features modern open-fire cooking appliances, the French rotissoire, the French stove for grating fish - grilloir, and the French potager. The fourth part of the publication is dedicated to cookware and French copper dishes.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7480-093-1
Počet stran knihy
239
Název nakladatele
Národní památkový ústav
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—