Cukr jako umělecké dílo, symbol společenského postavení, luxusu i humoru (Cukrový banket na počest francouzskéhokrále Jindřicha III. v Dóžecím paláci v Benátkách 25. července 1574)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75032333%3A_____%2F22%3AN0000075" target="_blank" >RIV/75032333:_____/22:N0000075 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Cukr jako umělecké dílo, symbol společenského postavení, luxusu i humoru (Cukrový banket na počest francouzskéhokrále Jindřicha III. v Dóžecím paláci v Benátkách 25. července 1574)
Popis výsledku v původním jazyce
Cukr nebyl v minulosti jen sladidlem, cukrovinkou či lékem. V podobě cukrových soch a ozdob plnil i funkci uměleckých děl, která zdobila renesanční banketní tabule nejbohatších šlechtických dvorů Evropy. Cukr a díla z něj vytvořená tak vyjadřovaly vysoké společenské a mocenské postavení svých majitelů, exkluzivitu, luxus, bohatství a vybraný vkus. Mohla být i zdrojem zábavy a humoru. To vše lze demonstrovat na velkolepé oslavě návštěvy mladého francouzského a polského krále Jindřicha III. v červenci 1574 v Benátkách.
Název v anglickém jazyce
Sugar as Piece of Art, Symbol of Social Status, Luxury and Humour Sugar Banquet in Honor of King Henry III of France in the Doge's Palace in Venice July 25, 1574
Popis výsledku anglicky
In the past sugar was not just a sweetener, confectionery, or medicine. In the form of sugar statues and ornaments it also served as a work of art, which adorned the Renaissance banquet tables of the richest aristocratic courts in Europe. The sugar and the works created from it expressed the high social and power position of its owners, their exclusivity, luxury, wealth, and high taste. It could also be a source of fun and humour. All this can be demonstrated at the magnificent cele¬bration on the occasion of the visit of the young King Henry III of France and Poland in Venice in July 1574.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
60401 - Arts, Art history
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1805-9708
e-ISSN
—
Svazek periodika
138
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
224-228
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—