Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Utilization of magnetically responsive cereal by-product for organic dye removal

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F16%3A00466684" target="_blank" >RIV/86652079:_____/16:00466684 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/16:33161386

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.7337" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.7337</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.7337" target="_blank" >10.1002/jsfa.7337</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Utilization of magnetically responsive cereal by-product for organic dye removal

  • Popis výsledku v původním jazyce

    BACKGROUND: Barley straw, an agricultural by-product, can also serve as a low-cost and relatively efficient adsorbent of various harmful compounds. In this case, adsorption of four water-soluble dyes belonging to different dye classes (specifically Bismarck brown Y, representing the azo group; methylene blue, quinone-imine group; safranin O, safranin group; and crystal violet, triphenylmethane group) on native and citric acid-NaOH-modified barley straw, both in magnetic and non-magnetic versions, was studied. nRESULTS: The adsorption was characterized using three adsorption models, namely Langmuir, Freundlich and Sips. To compare the maximum adsorption capacities (q(max)), the Langmuir model was employed. The q(max) values reached 86.5-124.3 mg of dye per g of native non-magnetic straw and 410.8-520.3 mg of dye per g of magnetic chemically modified straw. Performed characterization studies suggested that the substantial increase in q(max) values after chemical modification could be caused by rougher surface of adsorbent (observed by scanning electron microscopy) and by the presence of higher amounts of carboxyl groups (detected by Fourier transform infrared spectroscopy). The adsorption processes followed the pseudo-second-order kinetic model and thermodynamic studies indicated spontaneous and endothermic adsorption. nCONCLUSION: The chemical modification of barley straw led to a significant increase in maximum adsorption capacities for all tested dyes, while magnetic modification substantially facilitated the manipulation with adsorbent.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of magnetically responsive cereal by-product for organic dye removal

  • Popis výsledku anglicky

    BACKGROUND: Barley straw, an agricultural by-product, can also serve as a low-cost and relatively efficient adsorbent of various harmful compounds. In this case, adsorption of four water-soluble dyes belonging to different dye classes (specifically Bismarck brown Y, representing the azo group; methylene blue, quinone-imine group; safranin O, safranin group; and crystal violet, triphenylmethane group) on native and citric acid-NaOH-modified barley straw, both in magnetic and non-magnetic versions, was studied. nRESULTS: The adsorption was characterized using three adsorption models, namely Langmuir, Freundlich and Sips. To compare the maximum adsorption capacities (q(max)), the Langmuir model was employed. The q(max) values reached 86.5-124.3 mg of dye per g of native non-magnetic straw and 410.8-520.3 mg of dye per g of magnetic chemically modified straw. Performed characterization studies suggested that the substantial increase in q(max) values after chemical modification could be caused by rougher surface of adsorbent (observed by scanning electron microscopy) and by the presence of higher amounts of carboxyl groups (detected by Fourier transform infrared spectroscopy). The adsorption processes followed the pseudo-second-order kinetic model and thermodynamic studies indicated spontaneous and endothermic adsorption. nCONCLUSION: The chemical modification of barley straw led to a significant increase in maximum adsorption capacities for all tested dyes, while magnetic modification substantially facilitated the manipulation with adsorbent.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the Science of Food and Agriculture

  • ISSN

    0022-5142

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    96

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    2204-2214

  • Kód UT WoS článku

    000372524700041

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84960200505