First harvest of Perigord black truffle in the UK as a result of climate change
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F18%3A00496092" target="_blank" >RIV/86652079:_____/18:00496092 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14310/17:00111964 RIV/00216224:14310/18:00115163
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.3354/cr01494" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3354/cr01494</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3354/cr01494" target="_blank" >10.3354/cr01494</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
First harvest of Perigord black truffle in the UK as a result of climate change
Popis výsledku v původním jazyce
Although some truffle species are among the most expensive gourmet foods, much of their biology and ecology is still poorly understood. Here, we provide the first record of cultivation of the Perigord black truffle Tuber melanosporum in the UK the most northern and maritime Perigord truffle ever cultivated. This raises hopes of counteracting the ongoing, long-term, drought-induced harvest decline of this gastronomic icon species in its natural Mediterranean habitat. More generally, we detail how the UK's first Perigord truffle find may help protect this coveted and extremely valuable product from the impacts of ongoing and predicted global warming. Finally, we address the potential sizeable economic importance of black truffle cultivation in the northern maritime climate of the British Isles, which implies a strong financial incentive for a variety of conservation initiatives.
Název v anglickém jazyce
First harvest of Perigord black truffle in the UK as a result of climate change
Popis výsledku anglicky
Although some truffle species are among the most expensive gourmet foods, much of their biology and ecology is still poorly understood. Here, we provide the first record of cultivation of the Perigord black truffle Tuber melanosporum in the UK the most northern and maritime Perigord truffle ever cultivated. This raises hopes of counteracting the ongoing, long-term, drought-induced harvest decline of this gastronomic icon species in its natural Mediterranean habitat. More generally, we detail how the UK's first Perigord truffle find may help protect this coveted and extremely valuable product from the impacts of ongoing and predicted global warming. Finally, we address the potential sizeable economic importance of black truffle cultivation in the northern maritime climate of the British Isles, which implies a strong financial incentive for a variety of conservation initiatives.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10509 - Meteorology and atmospheric sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Climate Research
ISSN
0936-577X
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
67-70
Kód UT WoS článku
000418809700005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85054834974