Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

A risk assessment of Europe's black truffle sector under predicted climate change

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F19%3A00518754" target="_blank" >RIV/86652079:_____/19:00518754 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/19:00113515

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969718346096?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969718346096?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.11.252" target="_blank" >10.1016/j.scitotenv.2018.11.252</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    A risk assessment of Europe's black truffle sector under predicted climate change

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The black truffle (Tubermelanosporum) is a highly revered culinary icon species that grows symbioticallywith its host trees across several parts of southern Europe. Where harvested under natural or cultivated conditions, truffles can have a significant socioeconomic impact and may even form a key component of cultural identity. Although some aspects of truffle biology and ecology have been elucidated recently, the role of abiotic, environmental and climatic factors in the production andmaturation of their fruitbodies is still largely unknown. Based on 36-year-long, continuous records of Mediterranean truffle yield, we demonstrate that decreased summer precipitation together with increased summer temperatures significantly reduce the fungus' subsequent winter harvest. Using state-of-the-art climate model projections, we predict that a significant decline of 78-100% in southern European truffle production is likely to occur between 2071 and 2100. The additional threats of forecasted heatwaves, forest fires, pest and disease outbreaks are discussed along with socioeconomic and ecological consequences of a warmer and dryer future climate. Our results emphasize the need for unravelling the direct and indirect effects of climate change on Europe's truffle sector and underline the importance of conservation initiatives at local to international scales. Crown Copyright (c) 2018 Published by Elsevier B. V. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    A risk assessment of Europe's black truffle sector under predicted climate change

  • Popis výsledku anglicky

    The black truffle (Tubermelanosporum) is a highly revered culinary icon species that grows symbioticallywith its host trees across several parts of southern Europe. Where harvested under natural or cultivated conditions, truffles can have a significant socioeconomic impact and may even form a key component of cultural identity. Although some aspects of truffle biology and ecology have been elucidated recently, the role of abiotic, environmental and climatic factors in the production andmaturation of their fruitbodies is still largely unknown. Based on 36-year-long, continuous records of Mediterranean truffle yield, we demonstrate that decreased summer precipitation together with increased summer temperatures significantly reduce the fungus' subsequent winter harvest. Using state-of-the-art climate model projections, we predict that a significant decline of 78-100% in southern European truffle production is likely to occur between 2071 and 2100. The additional threats of forecasted heatwaves, forest fires, pest and disease outbreaks are discussed along with socioeconomic and ecological consequences of a warmer and dryer future climate. Our results emphasize the need for unravelling the direct and indirect effects of climate change on Europe's truffle sector and underline the importance of conservation initiatives at local to international scales. Crown Copyright (c) 2018 Published by Elsevier B. V. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10618 - Ecology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000797" target="_blank" >EF16_019/0000797: SustES - Adaptační strategie pro udržitelnost ekosystémových služeb a potravinové bezpečnosti v nepříznivých přírodních podmínkách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Science of the Total Environment

  • ISSN

    0048-9697

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    655

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAR 2019

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    27-34

  • Kód UT WoS článku

    000455034600003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85056791566