Atmospheric CO2 concentration, light intensity and nitrogen nutrition affect spring barley response to drought and heat stress
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F21%3A00567465" target="_blank" >RIV/86652079:_____/21:00567465 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/21:43921814
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2021/mnet_2021_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2021/mnet_2021_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Atmospheric CO2 concentration, light intensity and nitrogen nutrition affect spring barley response to drought and heat stress
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to compare physiological responses of two spring barley varieties,ndiffering in their oxidative stress tolerance, to drought and heat stress after pre-treatment under differentnirradiation regimes, CO2 concentrations, and nitrogen fertilisation levels. High light intensity, elevatednCO2, and additional UV radiation increased flavonoid accumulation. Moreover, more flavonoids wereninduced in oxidative stress-sensitive variety Barke. Combined drought and heat stress caused a largendecline in CO2 assimilation, whereas heat stress alone caused only minor changes. Under combinednstress, plants grown under low light intensity and no UV irradiation performed the best despite theirnhigher initial water use efficiency and lower flavonoids content.
Název v anglickém jazyce
Atmospheric CO2 concentration, light intensity and nitrogen nutrition affect spring barley response to drought and heat stress
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to compare physiological responses of two spring barley varieties,ndiffering in their oxidative stress tolerance, to drought and heat stress after pre-treatment under differentnirradiation regimes, CO2 concentrations, and nitrogen fertilisation levels. High light intensity, elevatednCO2, and additional UV radiation increased flavonoid accumulation. Moreover, more flavonoids wereninduced in oxidative stress-sensitive variety Barke. Combined drought and heat stress caused a largendecline in CO2 assimilation, whereas heat stress alone caused only minor changes. Under combinednstress, plants grown under low light intensity and no UV irradiation performed the best despite theirnhigher initial water use efficiency and lower flavonoids content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000797" target="_blank" >EF16_019/0000797: SustES - Adaptační strategie pro udržitelnost ekosystémových služeb a potravinové bezpečnosti v nepříznivých přírodních podmínkách</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2021: Proceedings of 28th International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-821-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
348-353
Název nakladatele
Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—